Armádní lékaři v Iráku v akci: Příjem vážně raněných nejdřív nanečisto, pak i naostro

03.01.2017 9:07

Dveře do budovy ROLE 2 se rozráží. Na nosítkách je raněný spojenecký voják. „Pacient s průstřelem stehna,“ hlásí americký zdravotník. Český tým začíná pracovat. Hlavní lékař stojí u hlavy pacienta a v rychlém sledu udílí pokyny. Kontrola tlaku, tepu, životních funkcí.

Armádní lékaři v Iráku v akci: Příjem vážně raněných nejdřív nanečisto, pak i naostro
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

„Rozstřihnout oděv, turniket nechat zaškrcený,“ vydává další příkazy a automaticky kontroluje stav pacienta. „Hands!“ zazní anglický povel znamenající pro kohokoli, kdo je v blízkosti, že bude na chvíli potřeba jeho pomoc. Přiběhne volný zdravotník a chytne pacienta za nohy. „Hlava,“ velí zdravotník. „Otočíme ho…tři, dva, jedna…teď,“ druhý lékař prohlédne pacienta na zadní části těla, zda nemá další zranění, které nebylo odhaleno při prvotním ošetření. „Čisté,“ zazní a pacient se vrátí na záda.

Je podezření, že střela poškodila stehenní kost. Vše probíhá velmi rychle a každý z týmu má přesně určenou funkci. Člověku, který nikdy neviděl trauma tým v akci, to může vzdáleně připomínat servisní tým Formule1. Skupina funguje jako dobře namazaný stroj, který je precizně seřízen, aby běžel bez sebemenšího zaváhaní. Vše, co se děje kolem pacienta, zapisuje zdravotní sestra do připraveného formuláře. Nic jí nesmí uniknout, nic se nebude opakovat.

Americký lékař, který situaci sleduje a hodnotí, dává další informaci: „Pacient byl hodinu v poli, než byl ošetřen“. Hlavou lékařů a sester se honí další otázky. Co může tato informace znamenat pro stav pacienta a potřebné následující kroky? V tom následuje další povel: „X ray,“ a během chvilky je tu rentgenolog s mobilním rentgenem. „Hands!“ozývá se znovu, pacient se zvedá a rentgenolog pod něj vkládá snímkovací desku. Na povel rentgenologického asistenta všichni na několik vteřin opustí svoje pozice okolo pacienta, než se vytvoří rentgenový snímek. Střela roztříštila stehenní kost. Hlavní lékař oznámí, že se pacient bude muset akutně operovat.

„Stop,“ zaznívá od přihlížejícího amerického lékaře, který zároveň na znamení uznání zatleská a zvedne palec nahoru.

Nácvik příjmu urgentního pacienta tím však není ještě zdaleka ukončen. Rychle se uklidí použitý materiál. Místo, kde ležel ještě před chvílí pacient, který se v tuto chvíli již obléká a usmívá se na ty, kteří mu před chvílí zachraňovali život, se mění během chvíle na improvizovanou aulu. Přinese se lavička a začíná druhá část, která je neméně důležitá - zpětná vazba. Americký kolega chce, aby všichni zrekapitulovali, co se stalo. To umožňuje každému lékaři a zdravotní sestře, aby si ještě jednou prošli svoji činnost. V druhé části diskuse dostane zase prostor ostatní zdravotní personál, který celý nácvik bedlivě sledoval. Neocenitelný je každý postřeh, každá maličkost, která v praxi bude ku pomoci.

Na závěr improvizovaného semináře zazní ocenění profesionality českého polního chirurgického týmu, které rozhodně nezní pouze jako společenská nutnost.

Náš tým jde na místa pozorovatelů, kde ještě před chvíli stáli jejich američtí a dánští kolegové. Ti si stoupnou na pozice urgentního přijmu. Rozráží se vstupní dveře a na nosítkách leží další zraněný voják, tentokrát jde o českého vojáka. Místností zaznívá znovu jasný povel: „Hands!“

O několik hodin později skutečné vážné zranění

Jen několik hodin od posledního nácviku se z vysílačky z operačního centra dozvídáme, že máme očekávat pacienta s vícečetným traumatickým poraněním po výbuchu improvizovaného výbušného zařízení. Prvotní informace jsou pouze kusé a dozvídáme se z nich, že by se mělo jednat o příslušníka iráckých milicí, který šlápl na nášlapné improvizované výbušné zařízení. Připravuje se tým Alfa na příjem pacienta. Za 40 minut pacienta přivážejí na korbě velkého pick-upu. Stejně jak při nácviku, každý člen týmu ví, kde je jeho místo a co má dělat. Dolní končetina je devastovaná, ale až rentgenový snímek jasně ukáže, jak značné je poškození kostí a kotníku a vyřkne tím ortel. Končetinu nepůjde zachránit. Nyní je důležité provést amputaci tak, aby pacientovi do budoucna umožnila komfortní užívání protézy. Hrůzostrašně vypadající rozsáhlá rána hlavy se nakonec ukáže jako nezávažná a k jejímu ošetření stačí 25 stehů. Důležité je, že nebyl poraněn mozek. Za několik hodin je operace ukončena. Pacient zůstává v péči ještě pár hodin a pak se musí transportovat do civilního zdravotnického zařízení. Zde není místo pro dlouhodobou pooperační péči. Kapacita se musí se uvolnit pro další pacienty.

Budova se několikrát silně otřese pod náporem tlakových vln dělostřelectva, které ze základny ostřeluje pozice Da´esh. Je třeba rychle uklidit a znovu připravit operační sál! Své pozice nyní zaujme chirurgický tým Bravo. Všichni ale bedlivě naslouchají, zda se ve vysílačce znovu neozve oznámení příjmu pacienta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

22:04 Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

Podíl zaměstnaných k celé populaci 15–64letých dosáhl v březnu 74,6%. Oproti březnu 2023 se snížil o…