Arnika: Ekologické katastrofy, jakou byla otrava Bečvy, by se neměly opakovat

05.11.2020 10:57

Poslanci na základě výzvy Arniky žádají zpřísnění kontroly úniků kyanidů.

Arnika: Ekologické katastrofy, jakou byla otrava Bečvy, by se neměly opakovat
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

Výbor pro životní prostředí Poslanecké sněmovny vyzval vládu, aby zpřísnila monitoring i nakládání s vysoce nebezpečnými kyanidy. Poslanci dále žádají, aby se nově začaly sledovat úniky perfluoralkylovaných látek (PFAS), které mohou otrávit zdroje pitné vody a škodí rybám a vodním organismům. Oba požadavky předložil zpravodaj výboru pro tento bod, poslanec František Elfmark (Piráti) na základě výzvy Řeky bez jedů spolku Arnika, kterou podepsalo více než 5 tisíc lidí. V budoucnu se tak má zabránit haváriím, k jaké došlo nedávno na Bečvě.

“Je to skvělá zpráva. Věřím, že tento prvotní úspěch napomůže tomu, aby se ekologické katastrofy, jakou byla otrava Bečvy, neopakovaly. Zdlouhavé pátrání stále probíhá a ani po 45 dnech není kauza vyřešena. Přesto pevně doufám, že se viníka podaří najít,” říká Jindřich Petrlík z Arniky.

Pro zpřísnění ohlašovacích prahů pro kyanidy do Integrovaného registru znečišťování (IRZ) a zařazení perfluoralkylovaných látek (PFAS) na seznam látek ohlašovaných v únicích do vody a v odpadech do IRZ hlasovalo sedm přítomných poslanců, nikdo nehlasoval proti, zatímco čtyři se zdrželi. Před samotným projednáním Arnika zaslala výzvu Řeky bez jedů všem poslankyním a poslancům z Výboru pro životní prostředí PSP.

Zasedání sněmovního výboru se zúčastnil také ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), který nepřetržitě odmítal vyvrátit spekulace kolem průběhu vyšetřování havárie na Bečvě, aby údajně neovlivnil a nezmařil vyšetřování Policie ČR. Poukázal pouze na to, že až 20. prosince mají být předloženy znalecké posudky, které by mohly vést k odhalení viníka. Členka výboru, poslankyně Eva Fialová (ANO) opakovaně žádala, aby jednání dokonce probíhalo za zavřenými dveřmi bez účasti novinářů a veřejnosti.

“Nad celou kauzou se od jejího počátku vznáší mnoho otazníků a veřejnosti chybí jasné informace. Způsob jednání, který navrhovala poslankyně Fialová, akorát vede k dalším spekulacím,” doplňuje Petrlík.

Budoucnost vidíme bez jedů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…