Arnika: Poplatek za spalování pomůže zvýšit recyklaci, zákon o odpadech jde do druhého čtení

22.05.2020 12:31

Spalování brání prevenci vzniku odpadů a skutečné recyklaci. Koalice Pro 3R apeluje na poslance, aby kromě zvýšení poplatků za skládkování prosadili také alespoň minimální poplatek za spalování, který omezí ničení znovuvyužitelného materiálu, a naopak podpořili vznik nových recyklačních linek, které v České republice citelně chybí.

Arnika: Poplatek za spalování pomůže zvýšit recyklaci, zákon o odpadech jde do druhého čtení
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

Svými pozměňovacími návrhy se někteří poslanci snaží poplatek prosadit do novely zákona o odpadech, který Poslanecká sněmovna projedná ve druhém čtení pravděpodobně už v úterý 26. května. Poplatek za spalování odpadů už zavedly například severské evropské státy a České republice ho v zájmu zvýšení recyklace odpadů doporučila zavést Evropská komise.

Prohlášení koalice Pro 3R je k dispozici ZDE

„Jsme svědky obrovského tlaku na výstavbu dalších spaloven a jim podobných zařízení. Kvůli jejich pevně stanovené kapacitě je nutné je mnoho let plnit odpadem, aby byly ziskové. Nám tu však v celé republice chybí velké množství recyklačních zařízení, bez nichž nemůže oběhové hospodářství v České republice fungovat. Poplatek za spalování proto pomůže omezit ničení odpadů a v důsledku jejich spalování i životního prostředí a ve výsledku povede k jejich větší recyklaci,“ upozorňuje Sarah Ožanová z Arniky, koordinátorka koalice Pro 3R.

Síť zastupitelů měst, obcí, členů spolků a obyvatel napříč celou republikou pod názvem koalice Pro 3R prosazuje redukci vznikajících odpadů, jejich znovupoužívání a recyklaci a bojuje proti sílícímu tlaku na výstavbu spaloven, ZEVO a jim podobných zařízení. Spalování odpadů v jakékoliv podobě, včetně ZEVO, má velmi negativní vliv jak na životní prostředí, tak na lidské zdraví. Ze spaloven se do životního prostředí dostává řada toxických látek. Konkrétně jde o chlorované[i] i bromované dioxiny[ii], polychlorované bifenyly, polyaromatické uhlovodíky[iii], hexachlorbenzen[iv], rtuť[v], olovo[vi] a jiné nejen v emisích do ovzduší, ale také v odpadních vodách a především v popílku a popelu, které se často používají jako stavební materiál[vii].

Nárůst počtu projektů na stavbu, obnovování a rozšiřování spaloven odpadů rovněž neodpovídá plánům České republiky a Evropské unie směřovat k principům oběhového hospodářství, protože blokuje rozvoj tolik potřebné recyklace a předcházení vzniku odpadů. V rámci Plánu odpadového hospodářství je potřeba do roku 2030 počítat se snížením produkce směsných komunálních odpadů zhruba na 140 kg na osobu a rok. Evropská komise dokonce v březnu tohoto roku přidala ZEVO vedle uhelných a jaderných elektráren na seznam neudržitelných aktivit. Na to, že spalování odpadů blokuje recyklaci, v České republice neupozorňují pouze ekologické organizace, ale také například Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Poznámky:
[i] Více o chlorovaných dioxinech ZDE
[ii] Více o bromovaných dioxinech ZDE
[iii] Více o polyaromatických uhlovodících ZDE
[iv] Více o hexachlorbenzenu ZDE
[v] Více o rtuti ZDE
[vi] Více o olovu ZDE
[vii] arnika.org: Končí extrémně toxický popílek ze spaloven jako stavební materiál? To netuší ani ministerstvo (ZDE)

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…