Arnika: Praha zásadně mění územní plán

13.06.2019 9:46

Pražští zastupitelé jednají o stovkách změn, které inicioval náměstek pro územní rozvoj Petr Hlaváček. Výbor pro územní rozvoj včera projednával další vlnu změn, včetně dlouhodobě zablokovaných. Cílem je rozhýbat výstavbu Prahy, dokud nezačne platit Metropolitní plán a zcela nová pravidla. Desítky změn ale dostaly zelenou i přes protesty městských částí, Institutu plánování a rozvoje (IPR) nebo místních obyvatel. Řada z nich může také vést k zástavbě zeleně.

Arnika: Praha zásadně mění územní plán
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

Zastupitelé hlavního města údajně chtějí nastartovat výstavbu, ke které se Praha zavázala. Například na Praze 20 náměstek Hlaváček na návrh žadatele prosazuje zrušit historické jádro bývalé obce Svépravice, což by podle IPR mohlo vést ke znehodnocení rázu lokality. V dalších případech mění funkční využití ploch a objem plánovaných záměrů, a to i přes nesouhlas městských částí, IPR a dalších odborných institucí.

Hlasité protesty místních jsou slyšet i ze Sedlce, kde se navrhuje zastavět další pozemky včetně zeleně bytovými domy v nepřiměřené výšce a objemu. Plánované stavby však ignorují vesnický ráz okolní zástavby i umístění v kaňonu Vltavy pod sedleckými skalami. Místní mají obavy z nárůstu dopravní zátěže, kterou výstavba přinese. Není ani jasné, zda bude možné stávající infrastrukturu přizpůsobit tak velkému záměru. Tento konkrétní podnět je dokonce v rozporu s připravovaným Metropolitním plánem. Místní v Sedlci se před časem úspěšně bránili masivní výstavbě, kterou nakonec odvrátil až soud.

“Náměstek Hlaváček by měl vysvětlit nejen kolegům, ale hlavně veřejnosti, proč nehájí zájmy lidí, ani nerespektuje stanoviska IPRu, odboru územního rozvoje nebo městských částí. Dosavadní postup budí přinejmenším rozpaky. Řada změn zcela bez důvodu ohrožuje cenné zelené plochy a přírodní lokality, některé i v samotném centru města,” uvádí Václav Orcígr z Arniky.

Výbor pro územní rozvoj projednával v úterý další změny. Podle Arniky je zásadním problémem oživování dlouhodobě pozastavených změn územního plánu, u nichž často není jasné, zda o jejich pořízení původní žadatel ještě stále stojí. Výbor ovšem jejich další pořizování nakonec zamítl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…