Arnika: Přispějte na reflexní značení aleje na Táborsku, pomůžete její ochraně

19.05.2018 12:03

Spolek Arnika vyhlašuje tradiční celorepublikovou sbírku Plechovka pro alej (i) na natírání stromů podél silnice na Táborsku a na kampaň Zachraňme stromy. Bílé reflexní pruhy (ii) zlepší orientaci řidičů a zvýší bezpečnost provozu. Dárci mohou přispívat do 15. června. Arnika pak s místními dobrovolníky natře stromy 16. a 17. června.

Arnika: Přispějte na reflexní značení aleje na Táborsku, pomůžete její ochraně
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

Ochránci přírody natřou 115 javorů podél silnice z Čenkova do Dobřejic (iii) v Jihočeském kraji netoxickou vodou ředitelnou bílou barvou Balakryl.

Přispět je možné dvěma způsoby:

  • Bezpečně a online platební kartou z webu ZDE
  • Převodem na účet 260 008 2184 / 2010, variabilní symbol 8907

„Javorová alej chrání silnici a auta před nečasem v otevřené krajině. Máme ověřeno, že bílé pruhy upoutají pozornost řidičů a přimějí je zpomalit. Bezpečnější jízda tak ochrání řidiče i alej. Díky tomu můžeme využívat přínosů stromů ještě desítky let,” říká vedoucí kampaně Zachraňme stromy RNDr. Marcela Klemensová z Arniky.

Arnika peníze použije na nátěr stromů v Čenkově a na další aktivity na ochranu alejí, kterým se věnuje celoročně. V loňském roce se podařilo díky dárcům z celé České republiky získat pro stromy více než 150 tisíc korun.

„Tato akce je především dokladem snahy o pochopení problematiky naší práce a úskalí, která jsou s ní spojena, a také zájmu o zajištění bezpečnosti pro účastníky silničního provozu. Správa a údržba silnic Jihočeského kraje samozřejmě také tyto bezpečnostní prvky na svěřených silnicích v rámci své činnosti aplikuje. Provedení bílých bezpečnostních pruhů na stromech v aleji silnice III/13711 je pro nás vítanou pomocí,” říká Radka Pavlíková, ředitelka táborské pobočky Správy a údržby silnic Jihočeského kraje.

V Jihočeském kraji poslední roky alejí podél silnic viditelně ubývá a v krajině je to znát. Stovky stromů byly vykáceny podél silnic I. třídy kvůli rekonstrukcím vozovky. V loňském roce u silnic II. a III. třídy zmizelo dokonce 2 tisíce stromů zejména kvůli extrémně větrnému počasí. Jejich adekvátní náhrada bude trvat desítky let. Arnika natřením stromů v Čenkově upozorní na to, že stromy k silnicím patří. Silniční stromořadí potřebují správnou péči a obnovu. Jen tak nám mohou přinášet všechny benefity (iv).

Poznámky:
i) Více o akci Plechovce pro alej nabízí webová stránka ZDE
ii) Další informace jsou k dispozici ZDE
iii) Umístění aleje je vyznačeno ZDE
iv) Desatero nenahraditelných funkcí alejí ZDE

Podívejte se, jak probíhalo natírání v minulých letech
Bližší informace o natírání aleje v Kvasicích v roce 2017 najdete ZDE
Video z natírání aleje v Zásmukách v roce 2015 lze zhlédnout ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…