Arnika: Tour de Aleje vyrazí ze Studénky do Poodří

04.06.2019 16:51

Pohodová cyklojízda pro rodiny s dětmi, milovníky jízdy na kole i přírody odstartuje první prázdninovou sobotu 29. června. Trasa povede alejemi a loukami kolem řeky Odry v Chráněné krajinné oblasti Poodří.

Arnika: Tour de Aleje vyrazí ze Studénky do Poodří
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

Na naučných zastávkách se cyklisté dozví zajímavosti o místní krajině, její historii, stromech a zvířecích obyvatelích. V cíli bude čekat program z dílny místních spolků se soutěžemi, vystoupením mažoretek a koncert Báry Zemkové. Benefiční Tour de aleje na podporu stromů pořádá spolek Arnika. Letos startuje potřetí a koná se pod patronátem mistryně silniční a dráhové cyklistiky Lady Kozlíkové-Usnulové, pod záštitou starosty Studénky Libora Slavíka a za podpory Moravskoslezského kraje.

Registrace stále probíhají na stránkách ZDE

„Přírodu milujeme a cyklistiku rovněž, proto se na akci moc těšíme. S tříletým synem Matoušem se chystáme projet si kratší trasu. Milovníci přírody a jízdy na kole, vyrazte s námi do Poodří, kde se společně dozvíme spoustu zajímavostí o stromech a jejich obyvatelích,“ zve mistryně světa, Evropy a České republiky v cyklistice Lada Kozlíková-Usnulová.

Na Tour de Aleje zve také herec, moderátor Cyklotoulek na ČT Sport a vášnivý cyklista Vilém Dubnička ZDE.

Tour de Aleje startuje od zimního stadionu ve Studénce v 10 hodin. Na výběr bude ze dvou tras určených pro nejmenší nebo zkušené cyklisty, které vedou převážně cyklostezkami po rovince (vyznačené body na mapách nejsou zastávkami, vyznačují jen průjezdy):

  • pro juniory (9 km) ZDE
  • pro machry (35 km) ZDE

V plánu jsou čtyři komentované zastávky:

  • Bartošovice na zámku – zastávka pod nejmohutnějším památným platanem
  • Petřvaldík u lávky přes Odru – u historické hatěné stezky o důvodech, jak a proč se v Poodří sází duby
  • Jistebník na hrázi rybníka – povídání o záchraně stromořadí prastarých vrb
  • Studénka u Pasečného mostu – prohlídka hlavatých vrb ve všech stádiích jejich života

Ve Studénce bude připraven doprovodný program v režii místních spolků, hry a soutěže pro celou rodinu, výtvarná dílnička, výstava o alejích, vystoupení Mažoretek Petra Studénka[i] a koncert zpěvačky a klavíristky Báry Zemkové[ii].

Všichni cyklisté obdrží startovací balíček s drobnými dárky a lehkou svačinkou od sponzorů, např. müsli tyčinky EMCO[iii] nebo pyré CATUS[iv], minerální vodu JESENICKÝ PRAMEN[v]. Všichni účastníci se mohou po skončení cyklojízdy těšit na losování registračních čísel o ceny. Ve hře budou piva z místního pivovaru Dejf, originální pásky z duší od Boio, knihy o stromech z nakladatelství Kazda nebo Nakladatelství MH a další. Hlavní cenu dětské kolo[vi] věnovala firma 4EVER.

„Je mi ctí podpořit Tour de Aleje. Tato akce mne zaujala a cením si myšlenky, kterou je nejen ochrana přírody, ale také zapojení široké veřejnosti v rámci doprovodného programu. Věřím, že cyklojízdě bude přát počasí a zúčastní se jí mnoho občanů nejen z našeho města,“ zve k projížďce starosta Studénky Libor Slavík.

Výtěžek této benefiční akce pomůže Arnice chránit a obnovovat aleje v Poodří.

Poznámky:
[i] Mažoretky Petra Studénka ZDE
[ii] Zpěvačka a klavíristka Bára Zemková ZDE
[iii] Müsli tyčinky Emco ZDE
[iv] Nápoje z Vysočiny Catus ZDE
[v] Minerální vody Jesenický pramen ZDE
[vi] Hlavní cenou je dětské kolo od 4EVER ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …