Arnika: Vyloučením spolků z rozhodování o budově u Masarykova nádraží úřady podle ombudsmana vážně pochybily

17.04.2021 10:59

K záměru Penty se měly ve všech rozhodovacích řízeních vyjadřovat zapojené spolky. Stavební úřad Prahy 1 a Magistrát hlavního města Prahy však spolky z řízení nezákonně vyloučily (1), říká ombudsman Stanislav Křeček.

Arnika: Vyloučením spolků z rozhodování o budově u Masarykova nádraží úřady podle ombudsmana vážně pochybily
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

Úřady také zaúkoloval, aby do třiceti dnů připravily opatření k nápravě. Veřejný ochránce práv dal za pravdu spolkům Arnika, AutoMat a Klubu Za starou Prahu, že měly mít možnost se do rozhodování zapojit a uplatnit své námitky v územním a stavebním řízení.

“Na pochybení úřadů upozorňuje veřejný ochránce práv i Městský soud v Praze. Věříme, že úřady svou chybu co nejdříve napraví, abychom zákonnou cestou mohli prosadit úpravy projektu a zmírnit jeho enormní negativní dopady na centrum Prahy, dokud je čas,” říká Václav Orcígr z Arniky.

Chyba úřadů spočívá v tom, že Penta provedla kosmetické úpravy v záměru, který dříve prošel hodnocením vlivu na životní prostředí EIA za účasti spolků. Po snížení hlavní budovy o dva metry a dalších drobných změnách, považovaly úřady záměr za odlišný, který na hodnocení EIA nenavazuje, a spolky z dalších řízení vyloučily. Ombudsman stavebnímu úřadu také vytkl, že se určením okruhu účastníků územního řízení zabýval nedostatečně. Následně vyzval starostu Prahy 1 Petra Hejmu a ředitele magistrátu Martina Kubelku, aby mu do 30 dnů sdělili, jaké kroky učiní k nápravě situace.

Anketa

Souhlasíte s trestem stop na 10 zápasů pro fotbalistu Slavie Kúdelu za údajný rasismus?

3%
95%
hlasovalo: 16427 lidí

Arnika se kvůli záměrnému a nezákonnému ignorování spolků v povolovacích řízeních s pražským magistrátem soudí. Než však Městský soud v Praze rozhodl o odkladném účinku (2), úřady stavbu povolily.

Podle Stanislava Křečka je podezřelá také nezvykle krátká lhůta, ve které bylo vydáno územní rozhodnutí a stavební povolení. Arnika dříve upozornila (3) na to, že menší stavby povolují úředníci řadu měsíců. V případě Masarykova nádraží jim stačilo na kontrolu dokumentace rozsáhlého projektu a dodržení stanovisek dotčených orgánů pouhých dvanáct pracovních dní a stavbu bleskově povolili. To podle ombudsmana vyvolává pochybnosti o tom, zda všechny procesy proběhly v souladu se zákony a s principy dobré správy.

Chceme, aby Praha byla příjemná pro život a dostupná všem.

Poznámky
1) Stavební úřad Prahy 1 vyloučil kritiky z územního řízení o projektu Zahy Hadid u Masarykova nádraží ZDE
2) Usnesení Městského soudu v Praze ZDE
3) Bleskové povolení od úřadů: Penta staví u Masaryčky nezákonně ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…