Arnika opět hledá obce, které si zaslouží Odpadového Oskara

09.05.2017 13:36

Odpadový Oskar je ocenění pro obce, kterým se daří produkovat co nejmenší množství komunálního odpadu a inspirovat zajímavými nápady, jak s odpady hospodařit. Spolek Arnika rozdá Oskary městům i vesnicím z celého Česka už příští měsíc. Vítězové a „finalisté“ dvou předchozích ročníků dokazují nejen to, že v ČR je mnoho obcí, které v nakládání s odpady dosahují výsledků kvalitních i v evropském měřítku. Ukazuje se navíc, že chytře nastavené odpadové hospodářství šetří přírodu, obecní rozpočty i peněženky domácností. Letos se seznam takových pozitivních příkladů dále rozšíří. Stejně jako v minulých letech vyhlásí v červnu Arnika vítěze v jednotlivých krajích i vítěze celorepublikového. Základním kritériem pro kvalifikaci obce do soutěže je produkce směsného komunálního odpadu pod 150 kg na osobu a rok. Rozhodovat budou data vykázaná za rok 2015.

Arnika opět hledá obce, které si zaslouží Odpadového Oskara
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

Limit 150 kilo na osobu organizátoři soutěže zvolili proto, že to je hodnota, které se se daří dosahovat i v sousedním Rakousku či Německu, v Česku je ale pro většinu obcí tato meta stále vzdálená. Arnika se ale nezajímá pouze o absolutní čísla, proto má soutěž má 2 kategorie.

V první kategorii bude rozhodovat produkce směsného komunálního odpadu, přičemž v úvahu bude brána i velikost obce (obce do 1000 obyvatel, obce od 1001 do 5000 obyvatel, obce nad 5001 obyvatel). U malých obcí lze očekávat nejlepší výsledky do 50 kilogramů na jednoho obyvatele, u velkých měst se nejlepší výsledky blíží ke 100 kg,“ říká Jan Vávra, Tiskový mluvčí Arniky.

V druhé kategorii vybere odborná komise obce, které mohou sloužit jako příklad dobré praxe. Kromě toho, že tyto obce musí mít produkci směsných odpadu pod 150 kilogramů na osobu a rok, musí být i inspirací pro ostatní. Jsme přesvědčeni, že konkrétní tipy, jak předcházet vzniku odpadu a dobře ho třídit, ocení i v jiných sídlech. Dobře nastavený systém je efektivní nejen z pohledu nakládání s odpady, ale nezatěžuje občany ani vysokými poplatky,“ říká odborník Arniky na systémy odpadového hospodářství Ing. Milan Havel.

Třetí ročník soutěže přichází v době, kdy Evropa ambiciózně vykračuje k co nejšetrnějšímu hospodaření s odpady. V příštím roce bude navíc pravděpodobně přijat nový odpadový zákon a diskuze o navrhovaných změnách jsou již v plném proudu.

„V rámci přechodu na tzv. oběhové hospodářství přijal v březnu letošního roku Evropský parlament ambiciózní cíle. Navrhuje v roce 2025 recyklovat 60 % a v roce 2030 dokonce 70 % komunálních odpad. V roce 2030 by se také mělo skládkovat max. 5 % komunálních odpad. ČR proto bude muset udělat řadu kroků, aby tyto cíle naplnila. Zákaz skládkování jsme sice již přijali, ale roční produkce směsného odpadu se u nás skoro nemění. Zavedení vyšších poplatků za uložení odpadů na skládky se zatím prosadit nepodařilo,“ komentuje současný stav legislativních změn Havel.

V loňském ročníku zabodovaly ve svých „váhových kategoriích“ (podle počtu obyvatel) město Kdyně a obce Štítná nad Vláří – Popov a Modrava. Jako příklady dobré praxe porota ocenila obce Dalešice, Mokré, Staré Hradiště a město Fulnek. Celkově byly loni oceněny asi čtyři desítky obcí. V letošním ročníku k nim jistě přibydou další. Počet měst s produkcí směsného odpadu pod 150 kg na 1 obyvatele totiž přibývá. Uvést můžeme například města Jeseník, Kroměříž, Staré Město u Uherského Hradiště či Českou Lípu.

Více informací na webu Arniky (ZDE)

Výsledky loňského ročníku naleznete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…