Asociace cestovních kanceláří: Češi si již vybírají svou letní dovolenou

26.04.2022 13:30 | Tisková zpráva

Po dvou letech omezení při cestování a návratu, způsobeném opatřeními při boji proti COVID-19, vzrůstá zájem o zahraniční dovolené. Češi hledají své oblíbené dovolenkové destinace a rezervují si své pobyty. Řada cestovních kanceláří nabízí výhodné podmínky i pojištění k dané situaci. Klienti by však při koupi své dovolené měli být opatrní.

Asociace cestovních kanceláří: Češi si již vybírají svou letní dovolenou
Foto: ackcr.cz
Popisek: Asociace cestovních kanceláří ČR - logo

Zájem je několikanásobně větší, ačkoliv stále nedosahuje úrovně před pandemií. Pozitivně roste prodej zájezdů do Turecka i Egypta, navrací se Tunisko. Oblíbené jsou také klasické dovolenkové destinace po Evropě, kde ke stálicím patří Slovensko, Chorvatsko, ale i Španělsko a Baleárské ostrovy, Itálie, Řecko nebo Bulharsko.

Mezi nové trendy patří i exotické dovolené, na které řada turistů vyráží již nyní. Vybírají zejména Spojené arabské emiráty, Omán, Jordánsko, Keňu, ale i orientální poznávací zájezdy.

Rovněž v letošním roce lze očekávat dovolenou také v tuzemsku, tedy stále častější trend dělení letní dovolené u moře a v Čechách.

Je nutné dát pozor, komu své peníze na dovolenou svěřujete

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí

Jan Papež, místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR, varuje: „Ať vaše dovolená neskončí dřív, než začala. Řada subjektů nabízí a prodává zájezdy bez potřebné koncese cestovní kanceláře a pojištění pro případ úpadku. Na zájezd tak klienti mnohdy ani nenastoupí a jen těžko se pak domáhají vrácení svých financí.“

Následně doplňuje: „Organizovat zájezdy může jenom cestovní kancelář, která je řádně pojištěna pro případ úpadku. Kdo si takový zájezd koupí u cestovní kanceláře, nebo u cestovní agentury, která cestovní kancelář zastupuje, tomu nehrozí žádné riziko i kdyby došlo k úpadku během jeho dovolené, protože vše by hradila pojišťovna. Problém nastává, pokud si koupíte zájezd u nějakého „organizátora,“ který pojištěný není, pak se může stát, že pokud se už na dovolenou s ním vydáte a nezůstanete jen doma s vouchery, v případě jeho úpadku se ze zahraničí budete muset dostat na vlastní náklady.“

Asociace cestovních kanceláří ČR proto vždy doporučuje klientům, aby si před nákupem dovolené ověřili organizátora zájezdu, tedy zda se jedná pojištěnou cestovní kancelář, případně využili pro její zprostředkování cestovní agenturu, která jim nabídne ověřené pojištění cestovní kanceláře.

Ověřte si proto, komu své peníze svěřujete a jaká práva má zákazník, který si zakoupil zájezd u CK/CA potažmo u spolku. (více informací ZDE)

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…