Asociace krajů ČR: Hejtmani jednali s představiteli slovenských krajů

24.05.2019 17:37

O přímé volbě županů, financování sociálních služeb i o zajištění veřejné dopravy

Asociace krajů ČR: Hejtmani jednali s představiteli slovenských krajů
Foto: Asociace krajů ČR
Popisek: Asociace krajů ČR

Sdílení zkušeností s vedením českých a moravských regionů a slovenských samosprávných krajů i posílení vzájemné spolupráce, takový byl cíl společného setkání hejtmanů se slovenskými župany v Českém Krumlově. Řešily se rozdíly v kompetencích krajů a úřadů, problematika sociálních služeb, finance na opravy silnic i zabezpečení veřejné dopravy, ale také kvalita středního školství, nedostatek zdravotníků či odpadové hospodářství.

S hejtmany zasedli k jednacímu stolu představitelé všech osmi samosprávných krajů Slovenské republiky v čele s předsedou Trnavského kraje Jozefem Viskupičem. „Zajímali jsme se o zkušenosti s přímou volbou slovenských županů, kteří tak získávají silný mandát od voličů, a odvolat je mohou zase jen občané formou referenda,“ vysvětlila Jana Mračková Vildumetzová, předsedkyně Rady Asociace krajů ČR a hejtmanka Karlovarského kraje. Župani potvrdili, že jsou s přímou volbou spokojeni, protože rozsah jejich pravomocí je podstatně větší než v případě českých kolegů, na druhé straně se zodpovídají ze svých kroků přímo obyvatelům krajů.

Diskutovalo se také o tom, že hejtmani v současnosti apelují na Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR, aby dofinancovalo sociální služby v regionech částkou dosahující 2 miliardy korun. Od začátku letošního roku se navýšily platy sociálních pracovníků i zvláštní příplatky, navíc je nutné se zabývat projekty již dříve hrazenými z evropských fondů. „Navýšení platů v sociální oblasti rozhodně vítáme, ale měli jsme být ze strany ministerstva včas informováni, nemluvě o tom, že na každé navýšení musí kraje dostat finanční prostředky v potřebné výši a včas,“ dodala Jana Mračková Vildumetzová. Slovenští zástupci krajů také mluvili s hejtmany o nedostatku kvalifikovaných pracovníků v sociální oblasti, což platí i pro zdravotnický personál, který často hledá pracovní příležitosti jinde a zdravotníci často odcházejí i do ČR.

Jednu z největších položek krajských rozpočtů na české i slovenské straně tvoří opravy silnic II. a IIII. tříd a s tím související zajištění veřejné regionální dopravy. Župani informovali hejtmany o tom, že na Slovensku stát finančně nepřispívá na opravy krajských silnic a jejich opravy jsou tak pro samosprávné kraje velmi nákladné. České a moravské kraje dostaly od roku 2015 do roku 2018 svých rozpočtů 14, 8 miliardy korun od Státního fondu dopravní infrastruktury na zajištění oprav, další miliardy vynaložily ze svých rozpočtů. V letošním roce by měly dostat ze SFDI 2 miliardy korun, další 2 miliardy budou moci čerpat z Integrovaného regionálního operačního programu. Některé regiony ale podle podmínek programu na finanční prostředky zřejmě nedosáhnou. Podpora je navíc nesystémová, kraje nemají jistotu, zda peníze obdrží. Hovořilo se i o tom, že kraje připravují soutěže na zajištění železniční dopravy a o čerpání evropských dotací na modernizaci vlaků.

Podstatně dále jsou na Slovensku v zavádění duálního vzdělávání, kdežto v Čechách se jeho prvky ve středním školství teprve začínají uplatňovat. Češi zase informovali slovenské kolegy o tom, že by chtěli získat větší pravomoc v tom, aby společně s řediteli škol mohli rozhodovat o otevíraných oborech a počtech žáků. Mluvilo se ale také o dopadech sucha, které postihlo obě země, nebo o diskusi, která se vede k odkladu zákazu skládkování využitelného odpadu z roku 2024 na rok 2030.

Hejtmani s župany velmi ocenili možnost vzájemného předávání si informací. „Pro nás je velmi důležité, že jsme se v tomto složení sešli a ve spolupráci chceme rozhodně pokračovat. Nejen mezi hejtmany a župany, ale v celé Evropské unii by měl fungovat proces sdílení těch nejlepších zkušeností z praxe. I my si odnášíme některé zajímavé postřehy, například to, že se hejtmani pravidelně setkávají s vládou a jednají o problémech krajů, to bychom chtěli zavést i u nás. Ujistili jsme se také o tom, že se stát nesmí zbavovat své odpovědnosti vůči regionům, ať už je to v oblasti sociálních věcí, či oprav silnic II. a III. tříd. Těšíme se na další společné setkání Asociace krajů ČR a Sdružení samosprávných krajů SK8, které by se mělo konat v dubnu 2020 na Slovensku,“ řekl Jozef Viskupič, předseda SK8 a župan Trnavského kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…