Asociace krajů ČR: Omezení výkonů v krajských nemocnicích kvůli koronaviru přinese problém s úhradami, upozornili hejtmani

08.10.2020 9:15

V souvislosti s nárůstem počtu pacientů i zdravotníků nakažených koronavirem omezují regionální nemocnice hrazené výkony. Z toho důvodu nejsou schopny dostát úhradové vyhlášce a může se zvýšit jejich propad v hospodaření. O tom a dalších tématech včera jednali prostřednictvím videokonference představitelé krajů.

Asociace krajů ČR: Omezení výkonů v krajských nemocnicích kvůli koronaviru přinese problém s úhradami, upozornili hejtmani
Foto: Asociace krajů ČR
Popisek: Asociace krajů ČR

„Bavili jsme se o tom, že pokud musí naše nemocnice omezovat plánované výkony, snižují se automaticky úhrady a nemocnice nebudou schopny naplnit 80 procent plánované produkce, jak to stanovuje úhradová vyhláška. Je to věc, kterou musíme řešit s ministrem Prymulou. Domluvili jsme se také, že kraje zmapují a dodají informace Ústřednímu krizovému štábu o tom, jestli ještě mají v nemocnicích případné záložní kapacity, protože pacientů s koronavirem přibývá,“ uvedl 1. místopředseda Rady Asociace krajů a hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Videokonference se účastnil rovněž ministr vnitra Jan Hamáček, který poděkoval hejtmanům za spolupráci při technickém zajištění krajských a senátních voleb. Informoval zástupce regionů, že vláda bude muset v souvislosti s rostoucím počtem nakažených jednat o dalších opatřeních, mimo jiné o povolání studentů lékařských fakult i středních zdravotnických škol do těch nemocnic, kde personál chybí.

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický informoval hejtmany o tom, že po dohodě s hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou budou krajské hygienické stanice napřímo řešit s obcemi s rozšířenou působností vyčlenění prostor pro osoby bez domova či vykázané ze společné domácnosti, které mají nařízenou karanténu, případně izolaci. Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák zase zdůraznil, že v regionu postupně praktičtí lékaři uzavírají ordinace a s pacienty komunikují telefonicky, což může ve výsledku znamenat i zanedbání vážného onemocnění a újmu na zdraví. O situaci chtějí hejtmani jednat s ministerstvem zdravotnictví.

Další společnou videokonferenci plánují zástupci krajů na středu 14. října 2020.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…