Asociace podniků českého železničního průmyslu: Firmy železničního průmyslu jsou stabilními tahouny české ekonomiky

15.05.2020 9:15

Podle analýzy Asociace podniků českého železničního průmyslu (ACRI) vykazují firmy podnikající v tomto sektoru za rok 2019 vysokou stabilitu svých hospodářských výsledků.

Asociace podniků českého železničního průmyslu: Firmy železničního průmyslu jsou stabilními tahouny české ekonomiky
Foto: ACRI
Popisek: Asociace podniků českého železničního průmyslu

Celkový obrat firem sdružených v ACRI činil za rok 2019 zhruba 76 miliard korun. Podíl exportu zůstává už tři roky neměnný a činil v loňském roce 54 %, což představuje zhruba 40 miliard korun. Firmy českého železničního průmyslu zaměstnávaly v minulém roce téměř 20 tisíc lidí. 

Základem stability firem českého železničního průmyslu jsou především jejich vysoké investice do inovací, nových technologií a konkurenceschopnosti jejich výrobků. Zásadní měrou se na tomto vývoji odráží také nárůst poptávky po příměstské a městské železniční dopravě jak v České republice, tak i v zahraniční. „Dalšími významnými faktory jsou na jedné straně čerpání evropských fondů v oblasti investičních aktivit v železniční infrastruktuře a v oblasti dodávek kolejových vozidel, a na straně druhé řada exportních úspěchů našich firem“, vysvětluje Marie Vopálenská, generální ředitelka ACRI. Fakt, že se české firmy etablovaly i na zahraničních trzích dokazuje i skutečnost, že už několik let vykazují zhruba 50 % podíl exportu.
Podle dopadové analýzy zpracované firmou Deloitte vytváří firmy podnikající v odvětví železničního průmyslu přidanou hodnotu v objemu 26 miliard korun. Pokud k tomu zahrneme i nepřímé a indukované efekty je to téměř 52 miliard korun, což představuje 1,3% HDP České republiky.

 

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…