Asociace soukromého zemědělství: Selské slavnosti se letos zaměří ještě více na dětské návštěvníky

04.05.2018 22:21

„Rodinné farmy dětem“ - to je název letošního projektu Asociace soukromého zemědělství, v jehož rámci bude mít široká veřejnost opět možnost blíže poznat život na rodinných farmách, které se tentokrát představí zejména jako výrobci a dodavatelé kvalitních, čerstvých a zdravých potravin.

Asociace soukromého zemědělství: Selské slavnosti se letos zaměří ještě více na dětské návštěvníky
Foto: ASZ ČR
Popisek: ASZ ČR

Stane se tak prostřednictvím již pátého ročníku Selských slavností pro rodiny s dětmi na farmách členů ASZ ČR, z nichž jedny se uskuteční v severních a druhé v jižních Čechách. Celodenní program bude zaměřen ještě více na malé návštěvníky, novinkou je například workshop „Malý gurmán“ pod vedením zkušeného šéfkuchaře, který připraví s dětmi pokrm ze sezónních produktů z okolních farem.      

„Stalo se již tradicí, že Asociace soukromého zemědělství se formou akcí pro veřejnost snaží poukázat na význam a přínos rodinných farem pro český venkov. Ty jsou každoročně věnovány jednomu z důležitých témat našeho zemědělství - rodinné formě hospodaření, nutnosti ochrany půdy a vody jakožto zdrojů obživy a prosperity pro budoucnost naší země, či faremní produkci a propojení výrobců kvalitních regionálních potravin se spotřebiteli. Letos u tématu faremní produkce pro velký úspěch předchozích akcí zůstaneme a program obohatíme o gastronomickou osvětu pro děti,“ říká předseda ASZ ČR Josef Stehlík.

Návštěvníci Selských slavností budou seznámeni s pestrou škálou regionálních zemědělských a potravinářských produktů, které vznikly prací rodinných farem a drobných zemědělců. Na to, že lokální produkce patří díky své kvalitě, čerstvosti a původu do zdravé, poctivé a chuťově vynikající gastronomie vhodné na každý stůl, a to i např. do školních jídelen, poukáže partner letošních akcí - organizace Slow Food Prague. Ta celosvětově napomáhá využití lokálních plodin a potravin. Podporuje cestovní ruch za dobrými a čerstvými surovinami přímo od soukromých zemědělců a navazuje tak dodavatelsko-odběratelské vztahy s městy.   

„Stále častěji se setkáváme s tím, že velká část dnešních dětí má nezdravé stravovací návyky, podléhá reklamám a odmítá čerstvě a s láskou připravená jídla. Na Selských slavnostech jsme pro ně proto připravili workshop „Malý gurmán“, kde budou mít pod vedením zkušeného šéfkuchaře možnost osvojit si šetrný přístup k přípravě jídla z faremní produkce a objevit chuť poctivě vyrobeného pokrmu. Získají i informace o potravinách, jejich kvalitě, hodnotě a prospěšnosti," informuje předsedkyně Slow Food Prague Blanka Turturro.

Na velmi bohatém naučném a zábavném doprovodném programu pro rodiny s dětmi se na letošních Selských slavnostech bude podílet společnost Creative World, která připravila pro malé i velké návštěvníky stezku se sedmi stanovišti zaměřenou na poznání měsíce května pod názvem „Na májové stezce aneb sedm sil sedláka“. Nebudou chybět ani kreativní dílničky a gastro hry „Škola chutí“. Samozřejmostí je možnost prohlídky hospodářství s mnoha druhy zvířat a zemědělskou technikou, ale i nákupu nejrůznějších regionálních produktů. Na první akci, která se uskuteční v sobotu 26. května, čeká děti i vystoupení youtubera Lukefryho, jenž je seznámí s bezpečným chováním na internetu.    

Asociace soukromého zemědělství velmi uvítala, že myšlenku zabývat se podrobněji problematikou faremní produkce, jejím zpracováním a odbytem se zaměřením na dětské návštěvníky podpořily, stejně jako v předchozích letech, i některé instituce. Série akcí na farmách členů ASZ se proto mohou uskutečnit díky podpoře Ministerstva zemědělství ČR, které projekt zčásti financovalo. Hlavním partnerem letošních Selských slavností je Komerční banka.

Soukromí zemědělci patří již mnoho let mezi nejváženější klienty Komerční banky. Naší prioritou je dlouhodobé partnerství s nimi, poskytování kvalitních služeb a zároveň podpora toho, co je pro fungování jejich hospodářství důležité. Poskytujeme jim ucelenou nabídku finančních služeb pokrývajících jejich nejčastější potřeby, kterými jsou financování provozu, nákupu strojů, technologií či zemědělské půdy. Podporujeme i farmáře v začátku hospodaření, kteří u nás mohou rychle a jednoduše získat až milión Kč bez zajištění,“ uvedl Martin Ehrenberger, manažer segmentového řízení pro malé podniky Komerční banky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…