BIS: Slovo ředitele k veřejné Výroční zprávě za rok 2019

12.11.2020 22:04

Bezpečnostní informační služba stejně jako během předchozích 24 let zveřejňuje i letos pro širokou veřejnost neutajovanou verzi Výroční zprávy o činnosti BIS, tentokrát za rok 2019.

BIS: Slovo ředitele k veřejné Výroční zprávě za rok 2019
Foto: bis.cz
Popisek: Odznak BIS

Stejně jako v letech předchozích očekáváme velký zájem o její obsah i nesčetné diskuse nejen o jednotlivých kapitolách, ale také o smyslu jejího zveřejňování. Už mnohokrát jsem při různých příležitostech říkal, že veřejnou kontrolu naší práce považuji za stejně důležitou jako kontrolu ze strany vlády ČR a Parlamentu. Občané České republiky by měli vědět, jakým tématům v předchozím roce služba věnovala pozornost, jaké priority a proč měla, s kolika dalšími organizacemi a institucemi spolupracovala a jaké informace poskytovala zákonným adresátům, mezi které patří předseda vlády a členové vlády, prezident republiky a orgány činné v trestním řízení.

Pravděpodobně se debaty povedou opět i o části pro média a veřejnost nejatraktivnější, a to o aktivitách cizích zpravodajských služeb. Zde musím jasně říci, že BIS věnuje pozornost skutečně všem zpravodajských službám, které působí na území České republiky. Také proto můžeme jednoznačně konstatovat, že ruské a čínské zpravodajské služby jsou u nás nejaktivnější. Jsou tu ovšem i další zpravodajské služby, například z Íránu či Severní Koreje, jejichž činností se zabýváme.

Velmi důležitou kapitolou je každý rok také část týkající se významných ekonomických zájmů státu. Zde, stejně jako v dalších kapitolách, jsou v obecné rovině naznačena témata a oblasti, které považuje BIS za důležité. Konkrétní informace se všemi detaily dostávají zákonní adresáti v pravidelných zprávách v průběhu roku a jsou shrnuty také v rozsáhlejší utajované verzi Zprávy o činnosti BIS za rok 2019.

Přes velkou míru obecnosti věřím, že předkládáme poměrně plastický obraz činnosti Bezpečnostní informační služby, a doufám, že Vás její obsah stejně jako v předchozích letech zaujme.

Výroční zprávu o činnosti BIS najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

10:17 Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané…