BIS: Slovo ředitele k veřejné Výroční zprávě za rok 2019

12.11.2020 22:04

Bezpečnostní informační služba stejně jako během předchozích 24 let zveřejňuje i letos pro širokou veřejnost neutajovanou verzi Výroční zprávy o činnosti BIS, tentokrát za rok 2019.

BIS: Slovo ředitele k veřejné Výroční zprávě za rok 2019
Foto: bis.cz
Popisek: Odznak BIS

Stejně jako v letech předchozích očekáváme velký zájem o její obsah i nesčetné diskuse nejen o jednotlivých kapitolách, ale také o smyslu jejího zveřejňování. Už mnohokrát jsem při různých příležitostech říkal, že veřejnou kontrolu naší práce považuji za stejně důležitou jako kontrolu ze strany vlády ČR a Parlamentu. Občané České republiky by měli vědět, jakým tématům v předchozím roce služba věnovala pozornost, jaké priority a proč měla, s kolika dalšími organizacemi a institucemi spolupracovala a jaké informace poskytovala zákonným adresátům, mezi které patří předseda vlády a členové vlády, prezident republiky a orgány činné v trestním řízení.

Pravděpodobně se debaty povedou opět i o části pro média a veřejnost nejatraktivnější, a to o aktivitách cizích zpravodajských služeb. Zde musím jasně říci, že BIS věnuje pozornost skutečně všem zpravodajských službám, které působí na území České republiky. Také proto můžeme jednoznačně konstatovat, že ruské a čínské zpravodajské služby jsou u nás nejaktivnější. Jsou tu ovšem i další zpravodajské služby, například z Íránu či Severní Koreje, jejichž činností se zabýváme.

Velmi důležitou kapitolou je každý rok také část týkající se významných ekonomických zájmů státu. Zde, stejně jako v dalších kapitolách, jsou v obecné rovině naznačena témata a oblasti, které považuje BIS za důležité. Konkrétní informace se všemi detaily dostávají zákonní adresáti v pravidelných zprávách v průběhu roku a jsou shrnuty také v rozsáhlejší utajované verzi Zprávy o činnosti BIS za rok 2019.

Přes velkou míru obecnosti věřím, že předkládáme poměrně plastický obraz činnosti Bezpečnostní informační služby, a doufám, že Vás její obsah stejně jako v předchozích letech zaujme.

Výroční zprávu o činnosti BIS najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…