Bezpečnostní informační služba: Spolupráce evropských kontrarozvědek je na špičkové úrovni

03.02.2018 13:21

Česká televize 31. ledna 2018 v hlavní zpravodajské relaci Události odvysílala reportáž o případu z roku 2015, kdy se Bezpečnostní informační službě podařilo dokonale zmapovat pohyb nebezpečného teroristy marockého původu s francouzským pasem v hlavním městě Praze. BIS informace tehdy předala francouzským kolegů, kteří na jejich základě mohli monitorovaného teroristu zatknout.

Bezpečnostní informační služba: Spolupráce evropských kontrarozvědek je na špičkové úrovni
Foto: bis.cz
Popisek: Odznak BIS

Podle mluvčího BIS Ladislava Štichy je to jeden z mnoha případů, který ukazuje, na jak špičkové úrovni je dnes spolupráce mezi evropskými kontrarozvědkami. Ty se od roku 2001 sdružují v takzvané Protiteroristické skupině (CNG). Navíc po útocích v Paříži a Bruselu vznikla speciální skupina s názvem Synapse. Jejím hlavním úkolem je výměna klíčových informací doslova v on-line režimu. „Veškeré informace o případných hrozbách, rizicích i osobách podezřelých z příprav útoku získáváme téměř okamžitě a předáváme je jak oprávněným adresátům, tak policii,“ říká ředitel kontrarozvědky Michal Koudelka. Více v reportáži České televize.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

10:17 Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

Z blízkosti kolejí zmizelo v minulých měsících v přepočtu dalšího téměř půl milionu stromů. To je vý…