Brňané se mohou tento víkend připojit k pochodu pro Aleppo

27.01.2017 10:45

V sobotu 28. ledna vstoupí do města Brna účastníci a účastnice občanského mírového pochodu pro Aleppo. Obyvatelé města se k nim mohou připojit a projít s nimi třeba jen několik ulic nebo strávit s účastníky jeden den.

Brňané se mohou tento víkend připojit k pochodu pro Aleppo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Desítky aktivistů, kteří se účastní pěší pouti pro Aleppo (Halab), dorazily do Prahy. Pochod evropských občanů do Sýrie začal 26. prosince v Berlíně

Poté, co prošli cestu z Berlína přes Ústí nad Labem, Prahu a krajinu Posázaví a vysočiny, budou nyní pokračovat přes Brno do Rakouska a takzvanou „Balkánskou cestou“, kterou procházejí uprchlíci, dále do Řecka, Turecka a Sýrie.

Pochodu se dosud zúčastnilo přes tisíc lidí, několik set z toho na území České republiky. Lidé svou účastí symbolicky vyjadřují, že jim není lhostejný osud civilistů, kteří jsou v syrských městech masakrováni, aniž by k tomu západní státy zaujaly aktivní postoj.

K pochodu je možné se připojit v sobotu 28. ledna již v 9 hodin ráno v Tišnově na náměstí Míru. Pochod následně dorazí v 15:30 ke kostelu Svatého Vavřince na Kristenově ulici v Brně-Komínu. Odtud projde pochod Brnem a v sobotu skončí v 17:00 v centru na náměstí Svobody. Od 19:00 bude probíhat participativní diskuze na téma konfliktu v Sýrii, možností občanů se k němu vyjádřit a přispět k hledání řešení. Participativní diskuse se uskuteční v kavárně Bajkazyl na ulici Dornych 420.

Diskusní program bude navazovat během neděle v prostoru Kabinetu múz na adrese Sukova 49/4. Již od 15 hodin tam začne program „Příběhy Syřanů“, který poukáže na problémy lidí zůstávajících v Sýrii, i těch, kteří ji v obtížné životní situaci opustili. Na videolince Brno-Aleppo budou diskutovat s novinářem Salah Al-ashkar a záchranářem Hozalf Dhmaan, kteří přinesou zprávu o stávající situaci v Aleppu a o svém současném působení v této oblasti.

Večerní program bude tvořit debata o podobě současné české dobrovolné pomoci v srbských táborech prostřednictvím organizace Pomáháme lidem na útěku. Večer uzavře hudební vystoupení a diskusní večeře se členy iniciativy SYRECZECH, která vytváří prostor pro diskusi o česko-syrských vztazích.

V pondělí 30. ledna v 9 hodin ráno pochod vyrazí z náměstí Svobody směrem na Židlochovice. Přes Pohořelice následně dorazí 1. února do Mikulova a dále bude pokračovat do Rakouska. K občanskému mírovému pochodu je možné se připojit kdekoliv po trase, aktuální polohu vám sdělí na telefonním čísle 774 191 090.

Jedna z organizátorek, Marie Heřmanová, k pochodu uvádí: „Překvapila nás nebývalá podpora, které se pochodu po celé jeho dosavadní trase v České republice dostávalo. Lidé velmi ochotně nabízeli místa pro přespání, o poutníky se starali a hostili je, velmi vřelé přijetí také pochod získal od kněží a pana biskupa. Několikrát jsme na farách přenocovali. A stejně tak jsme přespávali i v muslimském centru. Jsme velmi rádi, že se nám daří vytvářet prostor pro dialog.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Společnost Elektrárna Dukovany II obdržela doplněné nabídky od uchazečů na dostavbu

16:46 ČEZ: Společnost Elektrárna Dukovany II obdržela doplněné nabídky od uchazečů na dostavbu

Společnost Elektrárna Dukovany II (EDU II), stoprocentní dceřiná společnost ČEZ, obdržela doplněné n…