Ve středu 26. srpna večer byly ve varně Budějovického Budvaru uvařeny dvě várky sezónního piva s použitím čerstvých chmelových hlávek. Čerstvý chmel patří mezi nejvzácnější pivovarské suroviny, neboť se musí zpracovat bezprostředně po sklizni, tedy ve stejný den, kdy byl načesán. Z tohoto důvodu se čerstvé hlávky v pivovarské praxi používají jen zcela výjimečně. V Budějovickém Budvaru vaří limitované edice piva z čerstvého chmele pravidelně již od roku 2012.
Chmel pro sezónní pivo dodala společnost ARIX, a.s., která patří mezi přední české výrobce a obchodníky s chmelem. Čerstvé hlávky odrůdy Žatecký poloraný červeňák byly sklizeny 26. srpna dopoledne na chmelnici „U Splavu“, ve slavné lokalitě „Údolí Zlatého potoka“ u chmelařské obce Blšany. Za pivovar dohlíželi na sklizeň hlávek přímo na poli sládek Ing. Adam Brož, Ph.D., MBA, specialista pro řízení jakosti piva Ing. Petr Košin, Ph.D. a budvarský someliér Ing. Aleš Dvořák. „Vaření piva z čerstvého chmele je pro všechny z nás svátkem, kterým jedenkrát do roka vzdáváme hold naší klíčové surovině i práci pěstitelů. Děkujeme firmě ARIX za vynikající spolupráci a součinnost při sklizni,“ říká Ing. Adam Brož, Ph.D., MBA, sládek Budějovického Budvaru.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva