Budvar: Na trh jde speciální várka piva BUD z čerstvého chmele

05.04.2014 16:43

V ležáckém sklepě Budějovického Budvaru po více než 200 dnech dozrála v historii druhá speciální várka piva BUD Premier Select nefiltrovaný Limited Edition.

Budvar: Na trh jde speciální várka piva BUD z čerstvého chmele
Foto: red
Popisek: Budějovický Budvar

Pivní speciál byl uvařen loni 3. září z 360 kg čerstvě sklizených chmelových hlávek Žateckého poloraného červeňáku z osvědčené chmelnice „Splav“ u obce Blšany. Limitovaná edice piva BUD má objem pouhých 400 hektolitrů, stupňovitost 16 a obsah alkoholu 7,6%. Od 1. dubna čepují toto výjimečné pivo vybrané restaurace v České republice, na Slovensku, v Německu a ve Velké Británii.

V ležáckém sklepě Budějovického Budvaru po více než 200 dnech dozrála v historii druhá speciální várka piva BUD Premier Select nefiltrovaný Limited Edition. Pivní speciál byl uvařen loni 3. září v podvečer z 360 kg čerstvě sklizených chmelových hlávek Žateckého poloraného červeňáku. Chmel vyrostl na chmelnici „Splav“, která patří do slavné lokality „Údolí Zlatého potoka“ v katastru chmelařské obce Blšany. Čerstvé chmelové hlávky patří mezi nejvzácnější pivovarské suroviny, neboť se musejí zpracovat bezprostředně po sklizni, tedy ve stejný den, kdy byly očesány. Z tohoto důvodu se v pivovarské praxi používají jen zcela výjimečně a Budějovický Budvar je zřejmě jediným větším českým pivovarem, který loni uvařil pivo z čerstvého chmele.

“Vsypání voňavých chmelových hlávek čerstvě sklizeného Žateckého poloraného červeňáku je opravdu oslavou této výjimečné suroviny, kterou náš pivovar používá v sušené podobě ve 100 % dávky pro všechna piva Budweiser Budvar. Ze zkušeností z loňského roku jsme přesvědčeni, že Žatecký poloraný červeňák dovede propůjčit pivu výjimečnou pitelnost i v případě silného speciálu,“ říká Ing. Adam Brož, Ph.D., sládek Budějovického Budvaru.

Limitovaná edice piva BUD má objem pouhých 400 hektolitrů, stupňovitost 16 a obsah alkoholu 7,6%. Pije se ze sklenic na nožce o objemu 0,3 litru. K jeho konzumaci je potřeba jistá zkušenost, zodpovědnost a vyzrálost. Proto jej výrobce doporučuje pouze osobám starším 21 let, které si toto výjimečné pivo dokážou opravdu vychutnat.

Do zralého nefiltrovaného piva BUD se těsně před stáčením přidávají kvasinky v nejlepší kondici. „Pivovarské kvasnice podtrhují zážitek z limitovaného speciálu svou velmi jemnou kvasnicovou chutí, typickou vůní a také charakteristickým zákalem. Limitovanou edici budeme opět dodávat pouze do vybraných restaurací, u nichž máme jistotu, že budou pivo dobře skladovat, ošetřovat, čepovat a také se budou starat o správnou sanitaci výčepů,“ vysvětluje Adam Brož. Nefiltrované pivo je totiž velmi náchylné ke kontaminacím. Protože se kvasinky usazují ve výčepním systému, je nutné výčep denně proplachovat vodou a jednou týdně důkladně vyčistit alkalickým prostředkem. Kvasinky mají také tendenci usazovat se na dně sudu, což může způsobit rozdílný zákal v průběhu čepování. Proto se sud má skladovat hrdlem dolů a obrací se až těsně před naražením. Také vyšší teplota skladování může výrazně poškodit chuť. Pivo BUD je proto nutné skladovat při teplotě 8-12 °C.

BUD Premier Select nefiltrovaný Limited Edition se dodává pouze v sudech o objemu 20 litrů. Od 1. dubna čepují toto výjimečné pivo vybrané restaurace v České republice, na Slovensku, v Německu a ve Velké Británii. Seznam restaurací v ČR najdete na internetu ZDE.

Loňská limitovaná edice BUD Premier Select byla velmi úspěšná a zaujala i odbornou veřejnost. Odborný měsíčník Pivo, Bier & Ale ji vyhlásil „Nejlepší limitovanou edicí prodávanou v roce 2013“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…