Pivní speciál byl uvařen loni 3. září z 360 kg čerstvě sklizených chmelových hlávek Žateckého poloraného červeňáku z osvědčené chmelnice „Splav“ u obce Blšany. Limitovaná edice piva BUD má objem pouhých 400 hektolitrů, stupňovitost 16 a obsah alkoholu 7,6%. Od 1. dubna čepují toto výjimečné pivo vybrané restaurace v České republice, na Slovensku, v Německu a ve Velké Británii.
V ležáckém sklepě Budějovického Budvaru po více než 200 dnech dozrála v historii druhá speciální várka piva BUD Premier Select nefiltrovaný Limited Edition. Pivní speciál byl uvařen loni 3. září v podvečer z 360 kg čerstvě sklizených chmelových hlávek Žateckého poloraného červeňáku. Chmel vyrostl na chmelnici „Splav“, která patří do slavné lokality „Údolí Zlatého potoka“ v katastru chmelařské obce Blšany. Čerstvé chmelové hlávky patří mezi nejvzácnější pivovarské suroviny, neboť se musejí zpracovat bezprostředně po sklizni, tedy ve stejný den, kdy byly očesány. Z tohoto důvodu se v pivovarské praxi používají jen zcela výjimečně a Budějovický Budvar je zřejmě jediným větším českým pivovarem, který loni uvařil pivo z čerstvého chmele.
“Vsypání voňavých chmelových hlávek čerstvě sklizeného Žateckého poloraného červeňáku je opravdu oslavou této výjimečné suroviny, kterou náš pivovar používá v sušené podobě ve 100 % dávky pro všechna piva Budweiser Budvar. Ze zkušeností z loňského roku jsme přesvědčeni, že Žatecký poloraný červeňák dovede propůjčit pivu výjimečnou pitelnost i v případě silného speciálu,“ říká Ing. Adam Brož, Ph.D., sládek Budějovického Budvaru.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva