Bureau Veritas: V Česku se denně zraní v práci přes sto lidí

09.09.2014 8:59

Více než sto lidí denně se zraní v České republice během výkonu svého zaměstnání, což znamená zhruba čtyři pracovní úrazy za hodinu.

Bureau Veritas: V Česku se denně zraní v práci přes sto lidí
Foto: Martin Kovář
Popisek: Chirurgický zákrok, ilustrační foto

Největší počet úrazů je ve středních Čechách, na jižní a severní Moravě. Vyplývá to ze statistik Státního úřadu inspekce práce (SÚIP) za první pololetí letošního roku. V tomto období se v Česku stalo roku 19 781 pracovních úrazů, 40 z nich bylo smrtelných. Nejvíce nehod se stává ve výrobních a zpracovatelských firmách. Skoro k třem tisícům pracovních úrazů pak podle zaměstnavatelů došlo během chůze jejich zaměstnanců.

Nejčastější zranění

„Nejčastěji se zraní člověk při manipulaci s materiálem. Nejvíce pracovních úrazů pak hlásí továrny nebo provozy, kde se zaměstnanci pohybují v poměrně složitém prostředí a pracují například s těžkými stroji. Zajistit dostatečnou bezpečnost práce je poměrně složité. Riziko úrazu – lehčího nebo vážnějšího – je samozřejmě různé. Nicméně často se stává, že majitel nebo provozovatel opomine drobnost - třeba řádné označení schodu, která může pomoct takovým úrazům předejít. I tak by se dalo ušetřit hodně peněz na odškodněních nebo náhradách,“ komentuje statistiky vedoucí inspektor Milan Pavelčík z Bureau Veritas.

Mezi další nejběžnější pracovní úrazy patří ty, které se stanou zaměstnancům během chůze – celkem jde za půl roku o zhruba tři tisíce případů. Většinou jde právě o přehlédnutí schodu, uklouznutí nebo podobné nehody, které většinou končí lehčím úrazem. Poměrně časté jsou úrazy během řezání, během ukládání hmotných věcí nebo čištění a mytí.

Pracovní úrazy v 1. pol. 2014 dle krajů:

Seznam krajů

Počet úrazů, 2014

Středočeský kraj

2 422

Jihomoravský kraj

2 064

Moravskoslezský kraj

1 866

Plzeňský kraj

1 675

Hlavní město Praha

1 638

Ústecký kraj

1 487

Olomoucký kraj

1 291

Královéhradecký kraj

1 271

Pardubický kraj

1 161

Jihočeský kraj

1 151

Zlínský kraj

1 089

Vysočina

975

Liberecký kraj

776

Karlovarský kraj

630

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…