Bývalá významná kartounka je v majetku ÚZSVM

06.10.2019 16:27

Ústecké pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových získalo od Ministerstva zdravotnictví historický objekt bývalé Leitenbergovy kartounky, ležící v rozsáhlém areálu v obci Verneřice v Českém Středohoří.

Bývalá významná kartounka je v majetku ÚZSVM
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Budova bývalé Leitenbergovy kartounky, tedy přádelny byla postaven roku 1796. V roce 1797 byl instalován parní stroj anglické provenience, v tehdejší době se jednalo o největší podnik v textilním průmyslu na potiskování bavlněných látek. Třípodlažní budova kartounky ve tvaru velkého „L“ je evidována jako nemovitá kulturní památka.

Celý areál se stal pro Ministerstvo zdravotnictví nepotřebný, proto ho podle zákona o majetku státu předalo ÚZSVM. Areál je dlouhodobě nevyužívaný, bez údržby. Suterén kartounky je zaplavený vodou a není do něj možný přístup bez speciálního vybavení. Ve stěnách i na stropech jsou trhliny, plísně a houby. Do objektu zatéká lokálně odtrženými částmi plechové krytiny, což způsobilo uhnití nosných trámů. Z důvodu poškození střešního pláště se v objektu nacházejí již i dvě havarijní místa zřícených stropů. Patra, která nejsou zasažena zatékáním a spodní vlhkostí, jsou v dobrém stavu. V minulém století Ministerstvo zdravotnictví užívalo kartounku a přilehlé stavby jako sklady pro zdravotnický materiál.

Současně s budovou ÚZSVM získal také čtrnáct pozemků. Pět z nich je zastavěno samotnou budovou kartounky, jeden budovou skladu a zbylých osm pozemků je v katastru nemovitostí evidováno jako trvalý travní porost, zahrada a ostatní plocha. Celkově pozemky v areálu zabírají rozlohu 19 144 m2.

Vzhledem ke stavu kartounky budou nemovitosti co nejdříve nabídnuty, nejprve k bezúplatnému převodu státním institucím a jestliže o ně žádná neprojeví zájem, bude tento areál nabídnut k prodeji široké veřejnosti nejspíše prostřednictvím elektronického aukčního systému.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…