ČD: Cestujícím se nejvíce líbí tapety s námětem koupelny

17.12.2015 10:54

České dráhy se chystají vylepšit vzhled toalet ve svých vlacích. Uspořádaly proto mezi cestujícími anketu o nejlepší grafickou úpravu toalet ve vlacích. Mohli si vybírat mezi čtyřmi náměty, dvěma různě barevnými náměty koupelen a dvěma verzemi lesa. Mezi cestujícími zvítězila tapeta s námětem modré koupelny.

ČD: Cestujícím se nejvíce líbí tapety s námětem koupelny
Foto: red
Popisek: ČD - logo

V anketě udělili cestující celkem 8 864 hlasů. Sílu hlasu mohli účastníci ankety ovlivnit hodnocením od jednoho do pěti bodů. Nejvíce se líbily tapety v provedení domácích koupelen s námětem mozaiky, pověšených ručníků a skříňky v koupelně s obvyklými předměty jako jsou mýdla, krémy a různé dózy. Toto řešení v modré barvě získalo 2 259 hlasů a nejlepší hodnocení s průměrnou hodnotou 4,27 bodu.

Podobně řešená koupena, ovšem v zelené barvě, získala 2 261 hlasů a celkem 4,11 bodu. Nejvíce hlasů získal námět jehličnatého lesa. Bylo jich 2 360, ovšem bodové hodnocení bylo nejhorší, pouhých 3,46 bodu. Jen o něco lépe se umístil námět jarního světlezeleného březového háje. Získal 3,58 bodu, ale jen 1 984 hlasů.

„České dráhy věnují úrovni a čistotě sociálního zařízení ve vlacích velkou pozornost, proto chtějí v příštích letech postupně vylepšit vzhled vlakových toalet obrazovými tapetami. Zaměříme se primárně na dříve modernizované vozy pro dálkovou dopravu, postupem času se ale dostane i na regionální vlaky. Stejně postupují například železnice v Rakousku, Švýcarsku nebo ve Francii,“ říká člen představenstva zodpovědný za úsek osobní dopravy Michal Štěpán a doplňuje: „Motivy designu toalet určitě prostřídáme, unifikované jednotné řešení by ve finále bylo nezajímavé.“     

Kvalita toalet ve vlacích Českých drah prošla v posledních letech značnou proměnou. Už v přibližně 1 200 vozech se nachází dohromady okolo 2 000 moderních toalet s uzavřeným systémem.

Běžná údržba a opravy toalet se provádí přímo ve vozech. Při některých závažnějších závadách je však nutné zařízení demontovat a opravit ve speciální dílně. Ta ročně řeší opravu okolo 350 toalet, tedy přibližně každý den v roce jednu. Většina oprav přitom nesouvisí přímo s poruchovostí zařízení, ale se závadami vyvolanými nesprávným použitím WC. Nejčastěji jde o ucpání odpadního systému předměty, které do uzavřeného systému WC nepatří.

V souvislosti s provozem moderních vozů s uzavřeným systémem WC je modernizováno a doplňováno také zázemí dep a stanic tak, aby bylo zajištěno plnění vodou a vysávání odpadních jímek po celý rok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec