ČD modernizují vozy pro linku R 17, první ucelená souprava vyjela z Českých Budějovic

14.09.2017 22:07

Vozy s částečně revitalizovaným interiérem začnou od poloviny září jezdit na spojích linky R17 Praha – České Budějovice. Národní dopravce dnes při v prezentační jízdě představil první ucelenou modernizovanou soupravu. Renovací postupně projde více než 70 vozů, celá flotila bude k dispozici během 3 měsíců, od platnosti nového jízdního řádu 2018.

ČD modernizují vozy pro linku R 17, první ucelená souprava vyjela z Českých Budějovic
Foto: red
Popisek: ČD - logo

„Přestože se nadále bude jednat o starší vozbu, chceme cestujícím vyjít vstříc alespoň částečnou omlazovací kúrou. Zmizí kritizovaná koženková sedadla, celkovou revitalizací projdou toalety včetně speciálního polepu s dobře známou zelenou a modrou koupelnou. Do vozů instalujeme bezpečnostní oranžová světla LED u vchodových dveří,“ upřesnil Michal Štěpán, člen představenstva Českých drah odpovědný za osobní dopravu a dodal: „S renovovanou vozbou na této lince počítáme ještě zhruba dva roky, než budou pořízeny další moderní vozy a potom se i změní vozy na lince R17 do jižních Čech.“  České dráhy renovace zajišťují vlastními silami, konkrétně se na ní podílí Depo kolejových vozidel v Plzni a v Praze. Renovací procházejí vozy východoněmecké výroby řad A, B, BDs a Bee. Práce za cca 15 milionů korun zahrnují přečalounění sedaček, seřizování oken a dveří, celkovou opravu toalet, čištění interiérů a revize centrálního zavírání nástupních dveří.

Z Benešovska dojíždí vlakem do Prahy velké množství lidí. Modernizací souprav se cesta stane atraktivnější a cestování bude příjemnější. Středočeský kraj usiluje o to, aby vlaky jezdilo ještě víc lidí, zejména z řad těch, kteří dojíždějí auty. Společně se vznikem P+R parkovišť, kde teď kraj prověřil 107 lokalit, je toto jedna z možností, jak řidiče můžeme k přesednutí do vlaku motivovat. Jen v letošním roce dá Středočeský kraj na železniční dopravu 1,6 miliardy korun a v příštím roce by to mělo být ještě o trochu víc. Počet spojů mezi středočeskými městy a Prahou se navýší,“ řekla hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová.

Rychlíky linky R 17 jezdí z pražského nádraží v Holešovicích ve dvouhodinovém, respektive hodinovém taktu a pokračují přes hlavní nádraží do Benešova, Olbramovic, Tábora, Plané nad Lužnicí, Veselí nad Lužnicí a Českých Budějovic. Do jihočeské metropole směřují od loňského roku také Jižní expresy, ale ty jsou již moderní vozbou zajišťovány. Kromě toho hlavní město s jižními Čechami spojují i rychlíky linky R26, kdy motorové soupravy jezdí do Českých Budějovic přes Beroun, Zdice, Příbram, Písek a Protivín.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…