ČEPRO: Nepodmíněný trest odnětí svobody Pechanovi odvolací soud potvrdil

07.06.2018 18:59

Vrchní soud v Praze včera pravomocně rozhodl také ve druhém trestním řízení týkajícím se miliardových podvodů připravovaných na společnost ČEPRO organizovanou zločineckou skupinou kolem Ing. Radovana Krejčíře a JUDr. Martina Pechana. Druhému jmenovanému přitom potvrdil trest odnětí svobody na 5 let se zařazením do věznice s dozorem.

ČEPRO: Nepodmíněný trest odnětí svobody Pechanovi odvolací soud potvrdil
Foto: red
Popisek: Čepro

Mgr. Jan Duspěva, generální ředitel společnosti ČEPRO, k rozsudku odvolacího soudu uvedl: „Dnešní rozhodnutí je potvrzením pozitivního trendu posledních let, kdy soudy opakovaně rozhodly, že pohledávky ve výši téměř tří miliard korun, uplatněné za společností ČEPRO, byly fiktivní.

„Rozsudek Vrchního soudu v Praze považuji jednoznačně za úspěch a svým způsobem i za vyvrcholení snahy o vyšetření, prokázání a spravedlivé potrestání podvodů, na kterém se podílely orgány činné v trestním řízení, celní orgány a v neposlední řadě samotná společnost ČEPRO“, říká k tomu JUDr. Jaromír Císař, společník advokátní kanceláře CÍSAŘ, ČEŠKA, SMUTNÝ, která společnost ČEPRO v soudních sporech zastupuje.

Odvolací řízení probíhalo u Vrchního soudu v Praze již ve dnech 26. a 28. března 2018, kdy byl za spáchání pokusu/ přípravy zvlášť závažného zločinu podvodu pravomocně odsouzen Ing. Radovan Krejčíř (více ZDE). Současně s ním byli rovněž odsouzeni další členové organizované zločinecké skupiny. Ve vztahu k obžalovanému JUDr. Martinu Pechanovi (bývalému obchodnímu řediteli společnosti ČEPRO) a Aleši Zagorovi (dle obžaloby „pravé ruce Ing. Krejčíře“) soud věc vyloučil k samostatnému projednání. Důvodem byl zdravotní stav obou obžalovaných, kteří, ač se nemohli k veřejnému zasedání dostavit, trvali na své osobní účasti při jednání.

Vrchní soud v Praze opětovně zhodnotil odůvodnění rozsudku soudu prvního stupně jako „logické a přesvědčivé“, přičemž odmítl, že by neexistence a fiktivnost pohledávek nebyla dostatečně prokázána. V této souvislosti rovněž soud poukázal na snahu obhajoby zahlcovat řízení množstvím nadbytečných důkazů s cílem oddálit rozhodnutí. Konstatoval rovněž, že v trestním řízení byly pohledávky uplatněné za společností ČEPRO hodnoceny v širších souvislostech a s ohledem na další relevantní skutečnosti, které nebývají v běžných obchodních sporech zohledňovány.

_______

Obžalovaní byli Městským soudem v Praze dne 27. listopadu 2015 odsouzeni za spáchání pokusu/ přípravy zvlášť závažného zločinu podvodu proti společnost ČEPRO a České republice. Společnosti ČEPRO byl přiznán nárok na náhradu škody ve výši 18.412.000 Kč.

Trestná činnost spočívala především v podvodném uplatnění dvou fiktivních pohledávek proti společnosti ČEPRO u soudu. První údajnou pohledávku společnosti M Port s.r.o. ve výši přibližně 350 mil. Kč soudy pravomocně označily za neoprávněnou.

Druhou fiktivní pohledávku ve výši přibližně 2,6 mld. Kč za společností ČEPRO uplatnila společnost Venturon Investment s.r.o. Výsledkem snahy organizované zločinecké skupiny bylo dokonce nařízení exekuce na majetek společnosti ČEPRO na podzim roku 2004. Tomuto ataku nemohla společnost ČEPRO předem zabránit, neboť veškeré soudní obsílky byly odcizeny pracovnicí podatelny. Společnosti ČEPRO se zastal až Ústavní soud, který rozsudek pro zmeškání zrušil a věc vrátil zpět před soud prvního stupně. Ten však v daném řízení dosud nerozhodl.

Více ke kauzám společnosti ČEPRO ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…