ČEPS: Projekt IGCC zvyšuje kvalitu provozu sítí a přináší výhody v úsporách energie i nákladů

13.07.2014 20:48

Belgie, Česká republika, Dánsko, Německo, Nizozemsko, Rakousko, Švýcarsko – v lednu 2014 projekt International Grid Control Cooperation (IGCC), který přispívá k optimalizaci využití regulační energie, přesáhl hodnotu 3,8 TWh celkové výměny regulační energie pro pokrytí výkonové nerovnováhy v regulačních oblastech.

ČEPS: Projekt IGCC zvyšuje kvalitu provozu sítí a přináší výhody v úsporách energie i nákladů
Foto: red
Popisek: ČEPS, a.s.

Od svého založení v říjnu 2011 dosáhl IGCC úspory nákladů v celkové výši více než 100 miliónů eur. Cílem IGCC je mezinárodní spoluprací zvyšovat účinnost vyrovnávání stavů nerovnováhy zamezením aktivace sekundární regulace v opačných směrech (tzv. „imbalance netting“). IGCC tak významně přispívá k efektivnosti nákladů a bezpečnosti provozu elektrizační soustavy.

Po technické stránce IGCC automaticky zajišťuje vykrácení odchylek (nerovnováhy činného výkonu) mezi jednotlivými regulačními oblastmi v reálném čase. Tímto dochází k zamezení „protiaktivace“ regulační energie (aktivace regulační zálohy v opačných směrech) mezi provozovateli přenosových soustav, kteří díky tomu využívají méně regulačních záloh a zvyšují tak jejich disponibilitu pro zajištění bezpečnosti systému.

Projekt IGCC je úspěšná iniciativa deseti provozovatelů elektroenergetických přenosových soustav ze sedmi zemí, která byla zahájena v říjnu 2011 spoluprací německých provozovatelů 50Hertz Transmission GmbH, Amprion GmbH, TenneT TSO GmbH, TransnetBW-GmbH a dánským provozovatelem Energinet.dk. Nizozemský provozovatel přenosové soustavy TenneT TSO B.V. se k projektu IGCC připojil v únoru 2012, v březnu 2012 následoval švýcarský provozovatel Swissgrid AG, v červnu 2012  český provozovatel ČEPS, a.s., a v říjnu 2012 belgický provozovatel Elia SA. Rakouský provozovatel přenosové soustavy APG AG se k projektu IGCC připojil nedávno – v dubnu 2014. Projekt IGCC je otevřen účasti dalších provozovatelů přenosových soustav.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …