ČEZ: 100 tisící návštěvník na Hučáku

18.10.2015 16:47

Zájem veřejnosti o návštěvu Informačního centra Obnovitelných zdrojů a malé vodní elektrárny stále roste. Svědčí o tom dnešní den, kdy IC navštívila sto tisící návštěvnice. Otevřeno bylo v roce 2008.

ČEZ: 100 tisící návštěvník na Hučáku
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Paní Hladíková z Havlíčkova Brodu byla nejprve překvapená, ale pak převládla radost. Od průvodců dostala dárečky a celou prohlídku si perfektně užila.

„Jsme rádi, že o naše „ícéčko“ je tak velký zájem. Chodí sem hlavně děti ze základních a středních škol, ale obliba mezi veřejností stále roste, takže jsme zaznamenali nárůst návštěvnosti z řad turistů i místních. Po celý rok se zde pořádají besedy, různé akce a dokonce i výuka učitelů,“ dodává průvodkyně Markéta Vodehnalová.

Dozvědět se, co všechno umí a jak se dá využít slunce, vítr nebo voda, i to zajímalo návštěvníky na Informačním centru Obnovitelných zdrojů v Hradci Králové. Za rok 2014 jich průvodci přivítali 14 159, což je o 268 více než v roce 2013.

Za dobu existence od května 2008 je to celkem 100 tisíc zájemců o expozici Skupiny ČEZ.

Informační centrum Obnovitelné zdroje

Pro velké i malé návštěvníky jsou připraveny prohlídky interaktivní expozice o obnovitelných zdrojích energií, o vlastnostech a využití větrné, vodní, geotermální, sluneční energie a energie vzniklé spalováním biomasy. Součástí prohlídky jsou i projekce tematického filmu „Malé vodní elektrárny na Labi“ nebo filmů „Obnovitelné zdroje“ a „100 let Šumavské energie“. K dispozici je kinosál s projekcí na velkoplošné plátno 12 x 3 m, které je dominantním audiovizuálním prvkem centra.

Součástí prohlídek je neméně zajímavá návštěva plně funkční malé vodní elektrárny v Hradci Králové zvané „Hučák. Ta funguje již přes 100 let. Výročí 100 let od spuštění výroby elektrické energie elektrárna oslavila v roce 2012. Sběratelé si budou moci zakoupit turistickou známku a turistickou vizitku či nálepku.

Malá vodní elektrárna "Hučák"

Vodní elektrárna je umístěna na řece Labi. Hydrocentrála elektrárny byla připravena v roce 1911 tak, aby se mohly uskutečnit zkoušky tří Francisových turbín s výkonem 300 koňských sil. První elektřinu tyto vodní turbíny dodaly ke konci ledna 1912. Ve 20. letech minulého století se uskutečnila z důvodu zvýšení výkonu rekonstrukce zařízení. V této podobě pracují všechna její soustrojí dodnes. Generátory jsou dokonce ještě původní z roku 1912.Tři soustrojí elektrárny využívají maximální spád 4,2 m, který zajišťuje přilehlý jez. Původní technologické zařízení vodní elektrárny, které tvořily 3 Francisovy turbíny s přímým pohonem alternátorů, vybudované v roce 1911 firmou Kolben, bylo v roce 1925 rekonstruováno a turbíny byly vyměněny. Dnešní elektrárna obsahuje 3 vertikální rychloběžné Francisovy turbíny s návrhovým průtokem 10 m3/s a Celý objekt vodní elektrárny je chráněnou technickou památkou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…