ČEZ: České jaderné elektrárny splňují mezinárodní normy v ochraně životního prostředí

29.11.2019 17:11

Temelín i Dukovany splňují mezinárodní normy v ochraně životního prostředí. Takový je hlavní závěr mezinárodní kontroly auditorů společnosti Det Norske Veritas GL. Prestižní ekologický certifikát temelínská elektrárna drží nepřetržitě od roku 2004, Dukovany pak od roku 2001.

ČEZ: České jaderné elektrárny splňují mezinárodní normy v ochraně životního prostředí
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Mezinárodní auditoři se tentokrát zaměřili na systém, jak vedení elektrárny umí zajistit plnění ochrany životního u svých dodavatelů. Přitom auditoři kontrolovali dokumentaci, ale i její praktické naplňování. Během kontrolních pochůzek navštívili například plynovou kotelnu, chemickou úpravnu vody, úpravnu chladicí vody nebo výcvikové středisko pro přípravu dodavatelů. „Celkově má elektrárna systém ochrany životního prostředí na vysoké úrovni. Nastavená pravidla dodržují zaměstnanci a management elektrárny je umí přenést i na své dodavatele,“ zhodnotil Vlastimil Pejčoch, vedoucí týmu z mezinárodní auditorské společnosti Det Norske Veritas GL.

Ročně ČEZ v Temelíně do oblasti ochrany životního prostředí investuje desítky miliónů korun. „Díky výrobě jaderných elektráren se ročně ušetří přibližně 28 miliónů tun uhlí a do ovzduší se nevypustí 24 miliónů tun CO2. Vedle toho se i v této oblasti snažíme dál zlepšovat. Je to například o efektivnějším nakládání s vodou, zateplování budov, využívání alternativních způsobů přepravy nebo pracování s odpady. Životní prostředí se týká nás všech a je důležité, abychom se k němu chovali slušně a předali ho našim dětem v co nejlepším stavu,“ uvedl Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Elektrárna Temelín je držitelem certifikátu systému řízení ochrany životního prostředí (EMS certifikát) od roku 2004. Certifikát, který letos elektrárna obhájila, platí na tři roky. Každý rok pak elektrárna musí plnění mezinárodní normy auditorům prokázat během dílčích auditů. Na jihu Čech patří mezi deset firem, které podle auditorů Det Norske Veritas GL splňují požadavky mezinárodní ekologické.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 14,3 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…