ČEZ Distribuce: Stavba sloupů vedení vysokého napětí s pomocí vrtulníku

10.07.2018 17:45

Těžký a nedostupný terén nedaleko Černého Dolu v Krkonoších neumožnil těžké technice přístup k opravě vedení vysokého napětí. Proto technici společnosti ČEZ Distribuce ve spolupráci s dodavatelskou firmou, zajistili osazení betonových sloupů pomocí letecké techniky.

ČEZ Distribuce: Stavba sloupů vedení vysokého napětí s pomocí vrtulníku
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

V oblasti Černého Dolu  v trase vedení 35 kV z Černého Dolu směrem na Čistou probíhá rekonstrukce původního vedení z roku 1968. Ve stávající trase 3,5 kilometrů bude vyměněno celkem 55 původních dřevěných sloupů za betonové, bude provedena celková rekonstrukce venkovních přípojek a nataženy nové vodiče. Náklady na celkovou rekonstrukci se vyšplhají na více jak 5 a půl milionu korun.

V nepřístupném terénu, kam se i technici dostávají jen velmi obtížně, není možné usadit sloup pomocí jeřábu, či použít těžkou techniku, proto bude během července 13  betonových sloupů ukotveno pomocí letecké techniky.

I za dnešního zataženého počasí odstartoval vrtulník slovenské firmy Techmont a v trase vedení vysokého napětí v Černém Dole osadil 9 nových betonových sloupů.

V první etapě dnes vrtulník nejprve odnesl 9 původních dřevěných sloupů a současně „přinesl“ v závěsu pod sebou  9 nových betonových sloupů. Sloupy byly  připraveny na louce v blízkosti, kde je pracovníci upevnili k vrtulníku a ten je přenesl na místo určení. Zde byli již připraveni technici, kteří je pomocí šroubů upevnili k základovým patkám.

Podívaná je to velmi zajímavá a všem, kteří jsou přímo pod vrtulníkem patří obdiv. Zbývající sloupy budou osazeny pomocí těžké techniky.

Posílení spolehlivosti dodávky elektrické energie se dočká Černý Důl a Čistá v Krkonoších.

Celková délka nového opraveného vedení vysokého napětí je 3,5 kilometru a investovaná částka vyšplhá na 5 a půl milionu korun. Rekonstrukce by měla být dokončena v prosinci letošního roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…