ČEZ Distribuce a ČEPS procvičovaly součinnost při řešení krizové situace

10.05.2022 22:54 | Komerční článek

Výpadek dodávek elektrické energie byl námětem cvičení společností ČEZ Distribuce a ČEPS, které proběhlo 9. května 2022. Obě firmy při něm ověřovaly akceschopnost, reakci a součinnost svých dispečinků a krizových štábů v dané situaci. Cvičení se aktivně účastnil i HZS ČR.

ČEZ Distribuce a ČEPS procvičovaly součinnost při řešení krizové situace
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Cvičení ČEPS a ČEZ Distribuce zahájil simulovaný výpadek dodávek elektrické energie velkého rozsahu na území Královéhradeckého, Pardubického a Olomouckého kraje z důvodu poruchy a působení vichřice ve spojení s plánovanými odstávkami přenosové soustavy. ČEZ Distribuce byla nucena cvičně vyhlásit stav nouze na území těchto tří krajů z důvodů nevyrovnané bilance části elektrizační soustavy, způsobené poruchou zařízení přenosové soustavy.

Na vyřešení této fiktivní krizové situace se podílely dispečinky a krizové štáby obou společností. Cílem akce bylo zejména ověření funkčnosti systému předávání informací mezi ČEPS a ČEZ Distribuce a práce jejich dispečinků při řešení krizové situace. Dále pak nácvik svolání a činnosti krizových štábů a procvičení komunikace s orgány krizového řízení, IZS a zástupci měst a obcí.

„Jsme součástí kritické infrastruktury státu a naším hlavním cílem je zajistit spolehlivé dodávky elektřiny našim zákazníkům. Každé takovéto cvičení prověřuje nejen interní systémy, ale i spolupráci mezi všemi zainteresovanými subjekty. Je zároveň skvělou prevencí, jak zabezpečit základní životní potřeby obyvatelstva i zdraví osob,” vysvětluje bezpečnostní ředitel ČEZ Distribuce Radomír Valica.

Anketa

Bojíte se Vladimira Putina?

2%
96%
hlasovalo: 18318 lidí

„Toto cvičení potvrdilo perfektní součinnost dispečinků a krizových štábů společností ČEPS a ČEZ Distribuce. Bezproblémová spolupráce provozovatele přenosové soustavy s distributory elektřiny je pro zajištění bezpečných a spolehlivých dodávek elektrické energie zcela zásadní,“ říká ředitel sekce Bezpečnost ČEPS, a.s., Martin Bílek.

ČEZ Distribuce, a. s., se sídlem v Děčíně, provozuje na území České republiky vedení v délce 167 628 km s 3,7 mil. odběrných míst. Společnost působí na území krajů Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého, Středočeského, Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého, Moravskoslezského a částečně v kraji Zlínském a Vysočina. Postupnou modernizací, plánovanou rekonstrukcí zařízení distribuční soustavy a proaktivním přístupem stabilně zvyšuje a zajišťuje kvalitní a spolehlivé dodávky elektřiny a plní rostoucí požadavky zákazníků. Cílenými investicemi do distribučního zařízení je umožňován další rozvoj české ekonomiky a vytvářen prostor investorům a tím i novým pracovním místům v regionech. Více informací najdete ZDE.

Akciová společnost ČEPS působí na území České republiky jako výhradní provozovatel přenosové soustavy (elektrická vedení 400 kV a 220 kV) na základě licence na přenos elektřiny, udělené Energetickým regulačním úřadem podle Energetického zákona. Udržuje, obnovuje a rozvíjí 44 rozvoden se 79 transformátory, z nichž některé jsou určeny pro převádění elektrické energie z přenosové do distribuční soustavy, a vedení s napěťovou hladinou 400 kV o délce 3 795 km a 220 kV o délce 1 824 km. V rámci elektrizační soustavy České republiky poskytuje ČEPS, a. s., přenosové služby a služby spojené se zajištěním rovnováhy mezi výrobou a spotřebou elektrické energie v reálném čase (systémové služby). Společnost ČEPS je začleněna do evropských struktur. Zajišťuje přeshraniční přenosy pro export, import a tranzit elektrické energie. ČEPS, a. s., se také dlouhodobě aktivně podílí na formování liberalizovaného trhu s elektřinou v ČR i v Evropě. Více informací naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…