ČEZ: Dominanty kraje procházejí kontrolou

25.07.2015 15:00

Nejvyšší chladicí věže v Česku kontrolují odborníci. V elektrárně Temelín pracují až 155 metrů nad zemí. Jen výstup speciální plošinou na vrchol betonové dominanty jim trvá dvacet minut. Odměnou je pro ně ale zcela unikátní výhled na elektrárnu i jihočeskou krajinu.

ČEZ: Dominanty kraje procházejí kontrolou
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Každá ze čtyř chladicích věží Temelína na výšku měří 155 metrů. Jsou vidět z dálky přes čtyřicet kilometrů. Kdyby se rozvinuly jejich pláště, dohromady by zabraly zhruba 324 000 metrů čtverečních. To je jen neúplný výčet ohromujících technických parametrů chladicích věží Temelína. Na jejich vrchol se ale po spuštění elektrárny dostane jen několik lidí ročně.

„Standardně zde probíhají například kontroly protikolizních světel, kvalifikaci pro výstup mají i vybraní experti, hasiči, nebo policisté. Naprostá většina zaměstnanců však zná chladicí věže opravdu jen z podhledu ze země, nebo zevnitř,“ potvrzuje ředitel temelínské elektrárny Bohdan Zronek.

Letos je ale v jejich okolí výrazně živěji. Pravidelně po osmi letech prochází plášť speciální kontrolou. Během ní odborníci odebírají z pláště vzorky a vizuálně kontrolují povrch. Povrchová úprava na chladicích věžích byla číslo 1 a 2 provedena v roce 2000. Na věžích číslo tři a čtyři se v roce 2000 dělal vnitřní plášť a v roce 2005 vnější plášť.

„Cílem je zjistit stav pláště, odhalit případná poškození, která mohou vzniknout především vlivem počasí. Na věži číslo dva jsme začali odebírat vzorky z vnitřní strany v pondělí. Dneska jsme pracovní plošinu přestěhovali na vnější plášť. Pokud nám vydrží počasí, tak chceme práci skončit nyní o víkendu. Musím říci, že chladicí věže tady na Temelíně jsou z pohledu kvality betonu a nátěrů to nejlepší co v České republice znám,“ říká doc. Ing. Jiří Bydžovský, CSc. ze Znaleckého ústavu STAVEXIS, který průzkum věží pro Temelín dělá.

„Výsledky průzkumu budeme mít k dispozici do dvou měsíců. Slouží nám jako podklad pro program řízeného stárnutí a životnosti. V závěrečném hodnocení budou i doporučení, na které oblasti pláště, šikmých stojek se máme v nejbližší budoucnosti zaměřit a naplánovat si případné opravy,“ říká Pavel Ambroz, správce sekundární části JE Temelín

Předběžné kontroly první věže skončí v Temelíně o víkendu. Znovu se do jihočeské jaderné elektrárny vypraví odborníci příští rok. „V roce 2016 budeme průzkum provádět na chladicí věži číslo tři a v roce 2017 na čtyřce,“ potvrzuje Ambroz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…