ČEZ: Elektrárna Mělník má po více než deseti letech nový návštěvnický rekord

29.01.2019 16:48

Svůj „osobní rekord“ má ve statistice návštěvnosti za rok 2018 elektrárenských lokalit Skupiny ČEZ středočeská Elektrárna Mělník. Zatímco v předchozích deseti letech se zájem o prohlídku tohoto jediného klasického uhelného zdroje ČEZ ve Středočeském kraji pohyboval maximálně kolem 500 zájemců o prohlídku, v loňském roce jich bylo 1183. Stalo se tak díky jedinému dnu otevřených dveří, kdy si všechny tři výrobní elektrárenské provozy prohlédlo 847 osob.

ČEZ: Elektrárna Mělník má po více než deseti letech nový návštěvnický rekord
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Vzhledem ke své poloze je Elektrárna Mělník hlavně cílem vysokých a středních škol, ovšem i základních, a to jak ze středních, tak i severních Čech. Vysokoškoláci se tradičně rekrutovali z Technické univerzity v Liberci, ČVUT Praha a Univerzity J. E. Purkyně Ústí nad Labem. Středoškoláci byli z VOŠZ a SŽZ v Ústí nad Labem, SPŠ Ústí nad Labem, SOU Štětí a Gymnázia Mladá Boleslav. Přijeli i žáci ze ZŠ Ohradní na Praze 4.

Poměrně velký zájem českou výrobu elektřiny a tepla projevili zahraniční studenti a jejich pedagogický doprovod. Prostřednictvím pražských cestovních agentur si tak hnědouhelný výrobní zdroj Skupiny ČEZ prohlédli v několika skupinách a v různých dnech hosté z Dánska (35), Švýcarska (21) a Spolkové republiky Německo (76). Oproti roku 2017 se tak zahraniční zájem o elektrárenskou lokalitu zvýšil čtyřikrát. Navíc si ji prohlédla i dvanáctičlenná vietnamská delegace s pětičlenným českým doprovodem. Vietnamští odborníci byli přitom na návštěvě v jedné z českých firem, přičemž vzhledem ke svým profesím projevili zájem o prohlídku uhelné elektrárny.

Prohlídky elektrárny jsou u většiny exkurzí koncipované jako pochůzka po technologiích Mělník II a Mělník III s výkladem o historii a současnosti celé lokality, včetně výhledu do budoucnosti. Návštěvníci si například mohou v rámci „dvojky“ prohlédnout turbogenerátory TG9 a TG10, pracoviště operátorů – společný velín výrobních bloků 9 a10. V případě elektrárny Mělník III jsou pak exkurze zaváděny na velín, do strojovny k turbogenerátoru a na střechu kotelny K11, z níž si lze z ptačí perspektivy prohlédnout celý komplex všech tří výroben a při pěkném počasí si i vychutnat panoramatický pohled na propojenou krajinu severních a středních Čech. Podle specifických požadavků se někteří návštěvníci ještě vydávají na prohlídku dalších technologií, jako jsou například elektro, odsíření, zauhlování, zpracování vedlejších energetických produktů a podobně. Prohlédnout si tato místa je umožněno hlavně vysokoškolským studentům, kteří sbírají informace pro své budoucí seminární práce. Stejně tak se provází po technologických celcích v EMĚ I.

Prakticky vše plus něco navíc mohli na začátku loňského září vidět ti, co zavítali na den otevřených dveří. „Připravili jsme několik prohlídkových tras s odborným výkladem. První je seznámila s provozem Mělník I, a výměníkovou stanicí, která tvoří jeden ze stupňů ohřevu topného média do horkovodu pro Prahu. Druhá přiblížila technologické celky Mělník II a Mělník III a třetí byla určena pro ty, co zajímá technika, výstroj a výzbroj hasičů. Čtvrtá obnášela jen návštěvu Informačního centra, v němž se zájemci prostřednictvím prezentací dozvěděli vše o budoucnosti lokality po roce 2020. Pátá byla mobilní, tedy pro ty, které mohla omezit náročnost pochůzkových tras nebo měli cílený zájem seznámit se i s podpůrnou technologií pro výrobu elektřiny a tepla pohledem z minibusů. Prohlídku celého areálu lokality Mělník z ptačí perspektivy s odborným výkladem o procesu výroby elektřiny a tepla nabízela šestá trasa, a to ze střechy kotelny výrobního bloku 500 MWe,“ uvedl Miroslav Krebs, ředitel pro správu a integraci společnosti Energotrans, a. s., která je členem Skupiny ČEZ a celou elektrárenskou lokalitu provozuje. Podle něj by se den otevřených dveří měl letos zopakovat.

Víte, že…

  • kromě Elektrárny Mělník lze ve středních Čechách zavítat i na prohlídku vodních elektráren Skupiny ČEZ? Vodní elektrárna Štěchovice tak vloni přilákala 4 102, Slapy 999, Orlík 2 805 a Vrané 23 návštěvníků. Letos šedesátiletá vodní elektrárna Lipno, která je první velkou hydrocentrálou v barvách ČEZ mající už za sebou komplexní modernizaci všech soustrojí, přivítala ve svých útrobách 6 585 osob. Ve všech případech se jednalo o předem objednané nejen školní či odborné exkurze, ale například i o rodinné prohlídky.
  • podle statistik návštěvnosti Infocenter a energetických provozů Skupiny ČEZ dorazilo loni za poznáním zákoutí energetiky celkem 235 254 zájemců? Pouze rok tak vydržel rekordní zápis s letopočtem 2017, kdy za energetikou přijelo 224 357 lidí. Nové absolutorium je o 4,9 % vyšší!
  • industriální turistiku po výrobních provozech Skupiny ČEZ můžete provozovat i z tepla svého domova? Konkrétně Elektrárnu Mělník naleznete ZDE. Další výrobní provozy Skupiny ČEZ, jak obě jaderné, tak i řadu vodních elektráren, včetně paroplynového cyklu v Počeradech, Nového zdroje v Ledvicích či přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně lze navštívit ZDE.
  • Infocentra Skupiny ČEZ jsou přístupná po objednání průběžně po celý rok? Více o Infocentrech ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…