ČEZ: Elektrárna Poříčí má nový elektrokotel

01.10.2020 20:29

Elektrárna Poříčí má nový elektrokotel, který bude sloužit jako záložní zdroj pro stabilizaci energetické soustavy i při výpadku fluidních kotlů pro dodávky tepla na Trutnovsku.

ČEZ: Elektrárna Poříčí má nový elektrokotel
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Nový elektrokotel s příkonem 30 MW, který přivádí do parovodní a teplovodní soustavy 42 tun páry za hodinu, má provozní licenci od 30. září 2020. Využívat jej bude i technologický dispečink ČEZ pro stabilizaci elektrizační soustavy. „Prvotní myšlenka postavit elektrokotel byla založena na záměru zkrátit letní odstávku dodávky tepla odběratelům na minimum. Tento záměr byl úspěšně naplněn a jako bonus se podařilo elektrokotel certifikovat na poskytování podpůrných služeb v elektrizační soustavě,“ upřesnil Martin Hrubý, ředitel Elektrárny Poříčí a Hodonín.

Nový elektrokotel byl postaven za velmi krátkou dobu. První stavební práce začaly v únoru letošního roku a už v červenci byl kotel ve zkušebním provozu. Poprvé využit byl v průběhu letní odstávky elektrárny. „To, že uvedení elektrokotle do provozu trvalo pouhých pět měsíců je zásluhou výborné spolupráce kolegů z Řízení techniky klasických elektráren, Řízení aktiv a provozu Elektrárny Poříčí. Děkuji za to,“ řekl Ladislav Štěpánek, ředitel divize klasická energetika a člen představenstva ČEZ, a. s.

Elektrárna Poříčí nejenže vyrábí elektřinu, ale je významnou teplárenskou lokalitou. Kromě nového záložního elektrokotle vyrábí energii ve dvou fluidních a dvou granulačních kotlích. Granulační kotle budou příští rok, z důvodu platných přísnějších emisních limitů, vyřazeny z výrobního portfolia Skupiny ČEZ.

Elektrárna je umístěna v malebné krajině Trutnovska, na úpatí nejvyšších českých hor Krkonoš, na východním okraji města Trutnova. Do provozu byla uvedena v roce 1957. Elektrárna Poříčí zásobuje teplem město Trutnov a značnou část jeho okolí. ČEZ Teplárenská, a. s., provozní jednotka Poříčí zastřešuje ve východních Čechách dodávkami tepla oblast Trutnovska. Tedy Trutnov, Poříčí, Úpici, Radvanice, Mladé Buky, Kalnou vodu, Svobodu nad Úpou, Lhotu, Bohuslavice, Suchovršice, Janské Lázně a Maršov. Z pohledu výroby elektřiny patří Elektrárna Poříčí k tzv. systémovým elektrárnám. Díky svému umístění sehrává důležitou roli při udržování dobrých napěťových poměrů v severovýchodních Čechách.

Více informací naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…