ČEZ: Hasiči z Elektrárny Dětmarovice loni hasit nemuseli

04.02.2015 13:53

Hasiči nejsou v elektrárně proto, aby hasili, ale aby nehořelo. Toto krédo se loni splnilo Ladislavu Blahutovi, který má v největší černouhelné elektrárně v Česku hasiče na starost. „V roce 2013 jsme likvidovali jeden požár, naštěstí jen menší, loni jsme u požáru nemuseli zasahovat ani jednou,“ upřesnil velitel jednotky hasičů Elektrárny Dětmarovice.

ČEZ: Hasiči z Elektrárny Dětmarovice loni hasit nemuseli
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Více než stovku zásahů absolvovali u jiných událostí, v rámci elektrárny například asistují při rizikových pracích nebo vypomáhají při náročných technických úkonech, vloni například při ochlazování ložiska. Čas od času prověří jejich pozornost také planý poplach. „Musí být stále v pohotovosti, na výjezd máme limit dvě minuty,“ řekl Ladislav Blahut.

Pozice hasičů přitom není mezi ostatními zaměstnanci vždy jednoduchá. „Chodíme do provozů, otravujeme lidi připomínkami, že něco není v pořádku, zastavujeme je při práci. To samozřejmě nikou radost nedělá, na druhou stranu pak všichni ocení, když se kvalitní prevence promítne do bezpečnějšího prostředí bez požárů a mimořádných událostí,“ dodal Blahut.

Elektrárna Dětmarovice je svým instalovaným výkonem 800 MW největší klasickou elektrárnou na území Moravskoslezského kraje i v rámci celé Moravy. Spaluje černé uhlí, ze kterého vyrábí elektřinu a teplo. Ročně dokáže vyrobit okolo 2 500 000 MWh elektrické energie (což je spotřeba více než 700 000 domácností) a přes 800 000 GJ tepla. Teplem elektrárna zásobuje města Bohumín a Orlová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…