ČEZ: INVEN CAPITAL investuje do německé firmy Zolar

09.09.2019 16:14

INVEN CAPITAL, investiční fond Skupiny ČEZ hledající nadějné projekty na evropském trhu start-upů v oblasti nové energetiky, získal minoritní podíl v německé inovativní společnosti Zolar.

ČEZ: INVEN CAPITAL investuje do německé firmy Zolar
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Tato společnost poskytuje digitální řešení pro instalaci střešních fotovoltaických systémů a kombinací fotovoltaik s bateriemi. Vedle Inven Capital se tohoto investičního kola o celkové velikosti 10 miliónů EUR účastnila i společnost BayWa r.e. Energy Ventures. Podíl zároveň navýšili i dosavadní investoři Heartcore Ventures, Statkraft Ventures a Partech Ventures. 

Společnost Zolar byla založena v roce 2016 a její platforma zákazníkům umožňuje jednoduše získat veškeré informace potřebné k instalaci solární elektrárny, včetně konkrétní ceny různých řešení. Umožňuje zákazníkům jednoduše a individuálně přes internet zakoupit fotovoltaickou elektrárnu s bateriemi dle daných individuálních požadavků zákazníka, přičemž platforma na základě zákazníkem zadaných parametrů doporučuje konkrétní nejlepší řešení. Platforma zároveň hlídá, aby si zákazník vybral kombinaci, která je řádně otestovaná a funkční. Online konfigurátor Zolar se pro zákazníka postará o celý proces plánování, pojištění, financování a nákupu fotovoltaických systémů. Nabídka je doplněna o tipy od zkušených poradců, kteří jsou k dispozici na telefonu

Druhou základní výhodou konfigurátoru je online propojení zákazníka s konkrétním živnostníkem či malou firmou instalujícím elektrárnu. Zákazník má možnost zvolit si datum a čas instalace podle svých potřeb a na tuto poptávku reagují konkrétní dodavatelé. O samotnou instalaci na místě se stará certifikovaný instalatér ze sítě partnerských firem napojený na digitální instalatérskou platformu Zolar, pomocí které Zolar automaticky celý proces řídí a zajišťuje špičkovou kvalitu dodaných služeb. Instalátoři musí například musí fotograficky dokládat konkrétní kroky při instalaci. 

 „Zolar jsou průkopníkem inovativního decentralizovaného modelu při koupi střešních solárních systémů. Objednávka, konfigurace a instalace jsou v maximální možné míře digitalizovány. Do budoucna se chce Zolar více zaměřit i na kombinaci s dalšími technologiemi jako tepelná čerpadla, na energetický management nebo peer-to-peer obchodování s energiemi,“ říká Tomáš Pleskač, místopředseda představenstva ČEZ a ředitel divize nová energetika a distribuce.

„Zolar nabízí prostřednictvím své digitální webové platformy maximální komfort při konfiguraci a výběru střešních fotovoltaik a příslušenství přesně dle individuálních potřeb zákazníka a zároveň pomocí digitálně spravované sítě instalatérů zajišťuje špičkovou kvalitu realizace projektů. Zákazník tak pomocí několika kliků dostane rychle nejlepší nabídku a záruku perfektní instalace vybraného balíčku,“ doplňuje výkonný ředitel Inven Capital Petr Míkovec.

Systém nabízí osvědčené komponenty od různých výrobců s různými parametry, kontroluje jejich kompatibilitu a kombinuje je na základě požadavků zákazníka do nabídky s pevnou cenou, přičemž bere v potaz i náročnost instalace pro dané prostory.

 „Jsme rádi, že se nám podařilo přitáhnout pozornost zkušených a celosvětově úspěšných investorů, jako jsou BayWa re Energy Ventures a Inven Capital. Jejich know-how a globální kontakty nám pomohou dále rozšiřovat naši digitální platformu a naši partnerskou síť. Díky jejich podpoře dále poroste počet domácností, které si budou schopny vyrábět energii pro svou vlastní spotřebu,“ říká Alex Melzer, generální ředitel společnosti Zolar.

Vedle Inven Capital získala v současném investorském kole v Zolar podíl také mnichovská  BayWa r.e. Energy Ventures, která spadá pod skupinu Baywa podnikající v energetice, zemědělství a stavebnictví ve 14 zemích. Mezi dosavadní investory patří Statkraft Ventures, dcera norské státní energetiky Statkraft, Heartcore Ventures a globální investiční firma Partech Ventures.  

Za více než čtyři roky působení a investic do energetických start-upů si Inven Capital získal pověst kvalifikovaného a schopného investora podporujícího začínající firmy v sektoru nové energetiky. Kvalitní manažerský tým, portfolio zainvestovaných firem, výkonnost fondu a úspěšný průběh due dilligence stály za rozhodnutím Evropské investiční banky (EIB) vytvořit společnou investiční strukturu s Inven Capital, kde se EIB zavázala poskytnout do správy Inven Capital 50 milionů EUR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…