ČEZ: Jadernou elektrárnu Dukovany čeká první vinobraní

14.10.2021 7:29 | Tisková zpráva

První vinobraní dukovanské jaderné vinice, která je největším vinohradem na světě nacházejícím se v těsné blízkosti chladicích věží, proběhne v pátek 15. října u Jaderné elektrárny Dukovany. Počet 2040 vysázených hlav vinné révy symbolizuje aktuální instalovaný výkon čtyř bloků (4 × 510 MW).

ČEZ: Jadernou elektrárnu Dukovany čeká první vinobraní
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Díky přístupnosti vinohradu široké veřejnosti ho mohou zájemci navštívit v průběhu celého roku a načerpat zde potřebnou energii, třeba pro další putování po regionu. Pro návštěvníky prvního vinobraní energetici připravili nejen ochutnávku vína a burčáku, ale také degustaci jaderného medu, který v průběhu letošního roku nasbíraly včelky z pěti úlů, které se nachází přímo u vinohradu.

„První sklizeň hroznů je významný milník každého vinohradu. Takzvané panenské víno jsme očekávali s pokorou a je pro nás symbolickou odměnou nejen za těžkou práci, která je s výsadbou nového vinohradu a péčí o něj pevně spjata, ale taky za tři desítky let bezpečného a spolehlivého provozu elektrárny,“ sdělil Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.

V pátek odpoledne jsou tak na vinohrad u jaderné elektrárny zvaní milovníci vína, cimbálové hudby a dobré nálady, ale také zájemci o netradiční pohled na dominanty elektrárny, který vinohrad nabízí. Přestože se elektrárna nachází na pomezí krajů Jihomoravského a Vysočiny v blízkosti Znojemské podoblasti, podařilo se energetikům obnovit prvek, který zde v minulosti, jak některé názvy území a pozůstatky bývalých vinic napovídají, dříve patřil.

Historicky první výsadbu jaderného vinohradu provedli energetici ve spolupráci s vinaři už na podzim 2018. Vinohrad je osázen odrůdami Sauvignonu a Ryzlinku rýnského, které jsou pro tuto oblast typické. Produkty jaderné vinice nejsou prodejné, a bude je možné za pár měsíců ochutnat pouze při prezentačních příležitostech. Jedinečnou atmosféru vinohradu dotváří zvonička s vyřezávanými reliéfy révy vinné od Luboše Jiránka a jaderná stračena s nebeskými motivy od malíře Zdeňka „Kučise“ Kučery. Turisty k vinohradu dovede polní cestička na západní straně elektrárny, která ústí ze silnice k obci Rouchovany, až ke včelím úlům, které od letošního jara dotváří odraz zdejší čisté výroby elektřiny a zdravého životního prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…