ČEZ: Jubilující vodní elektrárna ve Vraném prochází opravami. Ročně zásobí 20 tisíc domácností

14.09.2016 19:06

Tři týdny trvající údržbové práce na jednom ze dvou soustrojí letos 80leté vodní elektrárny Vrané nad Vltavou se chýlí ke konci. Nejstarší a současně poslední vodní elektrárna tzv. vltavské kaskády před Prahou tak může po pravidelné komplexní diagnostice a údržbě nejdůležitějších částí opět vyrábět ročně v průměru více než 60 milionů kWh elektřiny a pokrývat tak spotřebu 20 tisíc domácností.

ČEZ: Jubilující vodní elektrárna ve Vraném prochází opravami. Ročně zásobí 20 tisíc domácností
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Letos na jaře oslavila osmdesát let spolehlivého provozu, během kterých vyrobila více než 4 miliardy kWh elektřiny a po aktuální průběžné opravě soustrojí TG1 má našlápnuto k dalšímu spolehlivému fungování. Dvě soustrojí, každé o výkonu 8 MW, budou za několik dní opět plně připravena roztočit vertikální Kaplanovy turbíny na 150 otáček za minutu a vyrábět ekologickou energii z vltavské vody, která vodními cestami elektrárny proudí rychlostí 90 kubíků vody za vteřinu.

Aktuálně prováděné práce, které zajišťuje tým více než 10 specialistů z elektráren ve Vraném, Slapech a Štěchovicích i externí dodavatelé, započaly 29. srpna a zahrnují především kontrolu ložisek turbosoustrojí a přetěsnění lopat oběžného kola soustrojí TG1, servisní práce na chladicích systémech a také prevenci spočívající v diagnostice generátorů, čištění a měření nízko a vysokonapěťových rozvodů a provádění kontroly a filtrace olejových náplní. Nevznikla přitom téměř žádná ztráta na výrobě, protože kvůli současným nízkým průtokům by jedno ze soustrojí bylo v současnosti téměř jistě mimo provoz.

„Vodní elektrárna Vrané nad Vltavou patří k důležitým článkům vltavské kaskády, spolu s nádrží ve Štěchovicích umí vyrovnávat špičkový odtok z elektrárny Slapy. Pravidelné servisní akce, jakou je právě dokončovaná průběžná oprava, jsou nezbytnou podmínkou bezproblémového a bezpečného provozu poslední velké vltavské elektrárny před Prahou,“ říká ředitel Vodních elektráren ČEZ, a. s., Petr Maralík.

„Po nedávné modernizaci řídicích systémů a ochran a právě skončené údržbě předpokládáme plynulý provoz a další déletrvající preventivní servisní práce opět až v druhé polovině příštího roku. Pak bude zase nutné opět sestoupit do míst, která po celý rok patří jen vodě,“ dává nahlédnout do doslova do kuloárů elektrárny Ivan Halva, vedoucí provozu vodní elektrárny Vrané nad Vltavou a současně místní starousedlík.

Díky pravidelné údržbě a průběžným modernizacím je nejstarší vodní elektrárna tzv. Vltavské kaskády dnes schopna vyrábět ze stejného množství vody více elektřiny. Poslední velké generální opravy soustrojí TG1 (rok 2009) a TG2 (2007) totiž znamenaly navýšení průměrné účinnosti o více než 5 % a růst průměrné roční výroby o 2,4 milionu kWh. Díky průměrné roční produkci 60 milionů kWh elektrárna dnes zásobuje 20 tisíc domácností v kraji na pomezí středních Čech a metropole.

Více informací včetně fotogalerie elektrárny Vrané nad Vltavou najdete ZDE

Více informací o vodních elektrárnách provozovaných v rámci Skupiny ČEZ najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec