ČEZ: Modrá barva opět po roce rozzáří oblohu u energetiků na severu Čech

31.03.2020 7:34

I přes současnou pandemii nelze zapomínat na lidi s vážným zdravotním handicapem. Skupina ČEZ se tak již pošesté připojí k celorepublikové kampani „Česko svítí modře“, jejímž cílem je porozumět světu lidí s autismem.

ČEZ: Modrá barva opět po roce rozzáří oblohu u energetiků na severu Čech
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

V noci z 2. na 3. dubna se tak napříč celou republikou rozzáří od 18 hodin vybrané objekty - industriální i administrativní stavby, modrou barvou, která symbolizuje mezilidskou komunikaci. Na severu Čech budou modře nasvíceny děčínské sídlo ČEZ Distribuce, Elektrárna Tušimice a pokud to technické podmínky dovolí, tak i Elektrárna Ledvice.

Světový den zvýšení povědomí o autismu, který připadá právě na 2. dubna, má za cíl zvýšit informovanost veřejnosti právě o poruchách autistického spektra. V předchozích letech krom nasvícení objektů modře, to bylo i formou různých besed a návštěv sdílených prostor, aby se lépe podpořilo vzájemné porozumění a bořili předsudky. Letos ovšem celá podpora bude jen o modrém světle, tedy barvě, která symbolizuje komunikaci a sebevyjádření, což je jedna z oblastí, ve které mají lidé s autismem největší potíže.

Skupina ČEZ spolu s Nadací ČEZ podporují dlouhodobě mnoho organizací, které pomáhají lidem s autismem. S organizacemi věnujícím se autismu spolupracují i samotní zaměstnanci, kteří do nich docházejí pomáhat v rámci firemního dobrovolnictví. Rovněž přispívají finančně v rámci firemní sbírky „Plníme přání, myslíme na druhé“ a nakupují výrobky chráněných dílen na vánočních a velikonočních trzích.

Na severu Čech Skupina ČEZ již několikrát pomohla ústecké pobočce Společnosti pro podporu lidí s mentálním postižením v ČR. Organizace sdružuje odbornou i laickou veřejnost a jejím cílem je napomáhat klientům s mentálním defektem v zapojení do společnosti a do vzdělávacího procesu. Finanční prostředky byly vždy použity na zooterapii, která umožňuje zlepšit citové, rozumové a pohybové schopnosti lidí s handicapem, přičemž přispívá i ke zlepšení jejich psychické pohody a zvýšení koncentrace.  Finanční prostředky prostřednictvím Nadace ČEZ například mířily i do Střediska rané péče SPRP Liberec, které kromě jiného poskytuje péči a poradenství rodinám s autisty.

Další pravidelně podporovanou organizací je Výtvarné centrum – Unikátní projekty Sněženka ve Smržovce. Ročně do centra přijíždí v rámci rekondičních pobytů několik desítek dětí s autismem, a to nejen ze severních či východních, ale i středních a západních Čech. Liberecké sdružení Tulipan je pak pravidelným účastníkem vánočních a velikonočních trhů chráněných dílen v děčínském sídle ČEZ Distribuce a dalších elektrárenských lokalitách.

Porucha autistického centra postihuje každé 40. narozené dítě, s některou z forem autismu žije v České republice 250 tisíc občanů. I jim patří 2. duben, neboť v tento den se lidé na celém světě zapojují do osvětové kampaně Light it up blue, u nás s názvem Česko svítí modře, kterou iniciuje platforma Naděje pro autismus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…