ČEZ: Na malé vodní elektrárně Les Království skončila obnova fasády

02.11.2012 10:03

Na konci října byla dokončena oprava fasády objektu malé vodní elektrárny Les Království společnosti ČEZ Obnovitelné zdroje. Práce navázaly na rekonstrukci technologie v roce 2005 a opravu střechy v roce 2008 a začaly v březnu letošního roku.

ČEZ: Na malé vodní elektrárně Les Království skončila obnova fasády
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Celé vodní dílo, kterého je vodní elektrárna součástí, je zapsáno jako kulturní památka. Proto byl před zahájením prací na fasádě proveden stavebně – historický průzkum vnější části pláště budovy. Architektonické řešení fasády je provedené v duchu doznívající secese. Po dokončení opravy vnějšího pláště budovy je tedy v maximální možné míře zachován původní vzhled budovy, včetně barevného řešení.

„Rekonstrukcí technologie v roce 2005 jsme docílili výrazného zlepšení účinnosti elektrárny, letošní opravy zajistí elektrárnu proti poškození klimatickými vlivy,“ říká generální ředitel společnosti ČEZ Obnovitelné zdroje Oldřich Kožušník a zároveň k tomu dodává: „Opravená fasáda architektonicky zajímavé malé vodní elektrárny zajisté každého zaujme při přejezdu nádherné hráze labské přehrady.“

Elektrárna Les Království je v provozu již od roku 1923, původní dvojčité kotlové Francisovy turbíny byly v roce 2005 nahrazeny dvěma moderními horizontálními Francisovými turbínami s celkovou hltností 12 m3/s, rekonstruovány byly i rozvodny vysokého napětí a nízkého napětí. Výkon elektrárny je v současné době 2 210 kW.

Malé vodní elektrárny společnosti ČEZ Obnovitelné zdroje lze najít například na Labi, Divoké Orlici, Mži, Vydře, Chrudimce, Moravě a Svratce.Nejstarší elektrárnou je MVE Čeňkova pila na Šumavě s instalovaným výkonem 100 kW a rokem vzniku 1912. V regionu východních Čech společnost provozuje osm malých vodních elektráren – Hradec Králové, Les Království, Pardubice, Pastviny, Práčov, Předměřice, Přelouč a Spálov.

Společnost samotná má sídlo v historické budově malé vodní elektrárny „Hučák“ v Hradci Králové, kde zároveň v květnu 2008 otevřela nové informační centrum věnované výrobě elektrické energie z obnovitelných zdrojů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…