ČEZ: O prohlídku elektrárny byl tradičně zájem mezi studenty středních a vysokých škol

18.01.2016 9:03

O prohlídku jediného komplexu tří výrobních zdrojů klasické energie Skupiny ČEZ ve středních Čechách - Elektrárny Mělník v Horních Počaplech projevilo během roku 2015 zájem 447 návštěvníků.

ČEZ: O prohlídku elektrárny byl tradičně zájem mezi studenty středních a vysokých škol
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Byli mezi nimi jak studenti ze středních a vysokých škol, tak i například strojvedoucí s elektrotechnickým vzděláním či zahraniční odborníci přes energetiku, konkrétně ze Švýcarska a Ukrajiny. Své dostaveníčko zde měli i učitelé fyziky a dalších přírodovědných předmětů, které se díky Skupina ČEZ sdružují v celorepublikovém Klubu Svět energie.

Výstup na střechu kotelny výrobního bloku 500 MW je pověstnou třešničkou na dortu každé exkurze. Všem se přitom naskytne pohled nejen na samotný komplex tří elektráren sdružujících se pod společný název Elektrárna Mělník, ale i do širokého okolí. Za pěkného počasí jsou vidět například hora Říp či města Mělník a Štětí.

Prohlídky Elektrárny Mělník bývají u 90 procent exkurzí koncipované jako pochůzka po technologiích Mělník II a Mělník III. Po krátkém přiblížení historie celé lokality, rokem výstavby počínaje a následným vývojem až po současnost konče, následuje návštěva strojovny, kde je možné nahlédnout trochu blíže k turbogenerátorům TG9, TG10, a pracoviště operátorů - společného velínu výrobních bloků 9 a10.  Dále jsou exkurze zaváděny na velín, do strojovny k turbogenerátoru a na střechu kotelny K11 elektrárny Mělník III, z níž si lze z ptačí perspektivy prohlédnout celý komplex všech tří výroben.

„Podle specifických požadavků se pak návštěvníci ještě vydávají na prohlídku dalších technologií, jako jsou například elektro, odsíření, zauhlování, zpracování vedlejších energetických produktů a podobně,“ říká Jiří Bukovič, vedoucí odboru Výroba EMĚ, s tím, že toto je umožněno hlavně vysokoškolským studentům, kteří sbírají informace pro své budoucí seminářské práce. „Případně se jedná fundované odborníky, jež zajímá celý výrobní proces, ekologické dopady, veškeré naše zkušenosti a podobně, včetně veškerých našich zkušeností s výrobou elektrické energie, aby je mohli porovnat s těmi svými,“ poznamenal dále Jiří Bukovič.

Ve druhém pololetí si proto celý komplex prohlédli zaměstnanci Ústavu jaderného výzkumu v Řeži u Prahy. V prvním pololetí to například byla skupina z Ukrajiny, složená z odborníků ministerstva energetiky a uhelného průmyslu, ministerstva ekologie a přírodních zdrojů, Ústavu uhelných technologií Akademie věd a elektrárenské společnosti Donbasenergo.

Elektrárna Mělník se během loňského roku stala také středem zájmu studentů druhého ročníku bakalářského studia oboru elektro – siloproud z ČVUT Praha a středoškoláků z Gymnázia F. Křižíka v Plzni, Gymnázia F. Palackého v Neratovicích, Střední odborné školy technické a zahradnické v Lovosicích, Střední zemědělské školy v Brandýse nad Labem, Střední průmyslové školy v Ústí nad Labem či v České Lípě. Mezi její návštěvníky patřilo třeba i 40 seniorů sdružujících se v klubu při Obecním úřadu Vinary a 21 studentů všeobecné střední odborné školy s pedagogickým doprovodem a tlumočníkem z Berufsfachschule ve Švýcarsku.

„Jsme rádi, že jsme si mohli podrobně s odborným výkladem prohlédnout elektrárenský provoz. Vždy se lépe během výuky povídá o něčem, co jsme viděli na vlastní oči, než o tom, co známe jen z teorie. Navíc se dostaneme i tam, kam se běžně člověk nepodívá,“ konstatovali například během říjnové exkurze Zdeněk Vavřín a Jan Konrady, členové Klubu Svět energie. Oba přitom vyučují na Střední průmyslové školy dopravní v Praze. Že je návštěva elektrárny i přínosem pro vysokoškolské studenty, pak již v dubnu kvitoval Vít Klein, odborný asistent na katedře elektroenergetiky FEL ČVUT: „Exkurze vždy mají u studentů velmi dobrý ohlas a přinášejí jim reálnou představu o oblasti, kterou měli zatím zvládnutou jen teoreticky.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…