ČEZ: Ochranná budova kolem reaktoru v Temelíně prošla testem těsnosti

20.04.2019 10:48

Ochranná budova kolem reaktoru splňuje všechna kritéria těsnosti. Takový je výsledek důležité bezpečnostní zkoušky, kterou dnes ráno na odstaveném prvním bloku dokončili technici v Jaderné elektrárně Temelín.

ČEZ: Ochranná budova kolem reaktoru v Temelíně prošla testem těsnosti
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Jakoby na každý metr působilo hned pět osobních automobilů. Takový přetlak navodili technici Jaderné elektrárny Temelín v ochranné budově kolem reaktoru. Do budovy museli přivést 45 tun vzduchu. Vytvořili tak přetlak 70 kPa, při kterém na každý metr čtvereční plochy působil vzduch silou sedmi tun. Speciální kompresory vzduch do klíčové budovy vháněly téměř pět hodin. Celý den pak technici tlak stabilizovali. Vlastní měření trvalo dalších 24 hodin. „V kontejnmentu jsme rozmístili téměř padesát čidel. Použili jsme dva měřící systémy. V rámci modernizace totiž přecházíme na nový systém. Jeho výsledky jsme chtěli srovnat s léty prověřeným zařízením,“ uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Důležitá zkouška probíhá na každém bloku jednou za čtyři roky. Zjednodušeně se dá přirovnat například k plnění pneumatiky vzduchem, kdy se měří úniky tlaku. I tentokrát ochranná budova splnila všechna kritéria těsnosti. V praxi to znamená, že na ploše kontejnmentu o velikosti téměř dvou fotbalových hřišť nesmí být součet všech netěsností větší než hlavička od špendlíku.

Odstávka prvního bloku začala 1. března. Během dvou měsíců energetici vyměnili necelou třetinu paliva (ZDE), zkontrolovali bezpečnostní systémy i turbínu nebo vyzkoušeli nový kontejner na použité palivo (ZDE). Aktuálně tak mají za sebou většinu z více než dvanácti tisíc činností včetně 70 investičních akcí. I s dodavateli se do odstávky zapojila přibližně tisícovka lidí. Od začátku roku vyrobil Temelín 4,4TWh elektřiny.

Ochranná budova kolem reaktoru (kontejnment) je důležitá budova, která odděluje reaktor od životního prostředí. Odolá například zemětřesení nebo tornádu. Je vysoká 56 metrů, stěny jsou silné 1,2 metru. Betonová konstrukce je vyztužena 132 ocelovými lany v délce od 95 do 190 metrů. Každé je spleteno 478 menších kabelů. Celý kontejnment je projektován na přetlak 490 kPa. Pro představu to je taková odolnost, jakoby na každý metr čtvereční působil jeden tank.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…