ČEZ: Permoníkům v infocentru stále více lezou za uhlím hledači pokladů

31.07.2015 16:31

O klasické výrobní zdroje energie Skupiny ČEZ na severu Čech projevilo během prvního pololetí zájem 2 461 návštěvníků z různých míst v ČR i zahraničí.

ČEZ: Permoníkům v infocentru stále více lezou za uhlím hledači pokladů
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Konkrétně do Elektrárny Tušimice se jich vydalo 1 381 a do Elektrárny Počerady 151.  Virtuální prohlídku nového zdroje a dalších zajímavostí z oblasti energetiky pak absolvovalo v Informačním centru Ledvice 939 zájemců.

Do Elektrárny Počerady tradičně zavítali studenti z ČVUT Praha na svou čtyřdenní povelikonoční praxi. Letos jich bylo 17, přičemž studijní pobyt v elektrárně byl již dvacátý první v pořadí. “Každoročně k nám jezdí i vysokoškoláci z přírodovědné fakulty Univerzity Karlovy, tentokrát jich bylo šestadvacet,“ uvedla Marie Šlajchová, asistentka ředitele, která má v Elektrárně Počerady exkurze na starosti. Jak dodala, stranou nezůstala ani VŠCHT Praha, z níž na exkurzi dorazilo 50 studentů, ze Střední průmyslové školy v Ústí nad Labem pak přijelo 18 středoškoláků. „Do celkové návštěvnosti v prvním pololetí je ještě zapotřebí započítat 38 pracovníků ICT Praha a čtyřčlennou skupinu technických odborníků, kteří hodnotí projekty vědy a výzkumu financované z fondu Evropské unie.“

Prohlídku zmodernizovaného provozu Elektrárny Tušimice si během prvního pololetí nenechalo ujít 1 381 návštěvníků. Byli mezi nimi jak vysokoškoláci a středoškoláci, tak i žáci ze základních škol ze severních, středních a západních Čech. Zájem o prohlídku měli nejen jednotlivci, ale hlavně organizované skupiny, mimo škol ho například projevilo 20 členů Klubu železničních cestovatelů či 30 účastníků takzvaného Buštěhradského fóra.

„Provedli jsme 52 skupin a několik jednotlivců. Kromě školáků a studentů jsme tu měli na exkurzi i návštěvníky z Turecka a ze sousedního Německa. V tomto případě se jednalo o 16 členů městského zastupitelstva v Annabergu. Zavítalo k nám i 29 studentů z Dánska. Tradičně se u nás skládala dvoudenní Energetická maturita a v dubnu v našem návštěvnickém a vzdělávacím centru dokonce oslavila i s rodinnými příslušníky kulaté sedmdesátiny, včetně exkurze do provozu, jedna z bývalých zaměstnankyň Skupiny ČEZ,“ poznamenala Marie Tučková, manažerka návštěvnického a vzdělávacího centra v Elektrárně Tušimice

Návštěvnost Informačního centra Ledvice, v němž se lze seznámit s historií, současností i budoucností klasické energetiky od vzniku uhlí až po rozsvícení žárovky v bytě, čítá za první půlrok 939 osob. Je přitom více než pravděpodobné, že zde letos přivítají šťastlivce s číslem 15 000, neboť k této magické hranici už chybí jen příchod 174 návštěvníků. Možná to bude, a to bez nadsázky některý z moderních hledačů pokladů, tedy příznivce geocachingu. „Někde blízko nás je schovaná takzvaná keška, takže díky mobilnímu telefonu a GPS k nám našla cestu zhruba stovka těchto nadšenců. Za celý loňský rok jich přitom bylo jen čtyřicet,“ řekla Jana Muraňská, recepční Informačního centra Ledvice.

Tradičními návštěvníky byli podle ní žáci a studenti ze základních, středních či vysokých škol v Bílině, Teplicích, Bohosudově, Dubí, Ústí nad Labem, Praze a Sokolově. A také děti z ledvické mateřinky, které se každý rok přijdou podívat na film s dinosaury, jež se marně snaží pohladit, a také si trochu pohrát s permoníky v suterénu infocentra.  Ze zahraničních návštěvníků pak Jana Muraňská vzpomněla na 6 Italů a desetičlennou výpravu z Ruska. Obě skupiny si Informační centrum klasické energetiky prohlédly už v lednu.

Na cestu k nejzajímavějším nebo nepřístupným partiím 12 elektráren Skupiny ČEZ se ovšem může vypravit každý, a to přímo z domova. Stačí, když usedne k počítači a zadá: http://virtualniprohlidky.cez.cz/cez-virtualni-prohlidky/. Každá prohlídka startuje leteckým panoramatem lokality a uživatel pak může na základě vlastní volby navštívit nejdůležitější části elektrárny. Vše je doplněno popisky, technickými daty a dalšími zajímavostmi. Severní Čechy jsou zde zastoupeny zatím Elektrárnou Tušimice a vodní elektrárnou Střekov. V dohledné době k nim přibyde virtuální prohlídka nového paroplynového cyklu v Počeradech a po skončení výstavby a uvedení do provozu i vysoce ekologického Nového zdroje v Ledvicích o výkonu 660 MW. Virtuální prohlídky mají na svém kontě již více než 85 000 unikátních uživatelů a 145 000 zhlédnutí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

22:03 Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

V pondělí 20. května 2024 byla uzavřena Dohoda o projektu průmyslové spolupráce (ICPA – Industrial C…