ČEZ: Podle Státního úřadu inspekce práce je Temelín Bezpečný podnik

07.05.2023 20:51 | Komerční článek

Temelín i Dukovany mají dobrý systém bezpečnosti práce a pracovníci nastavená pravidla dodržují. Takový hlavní závěr vyplývá z předběžné zprávy, kterou ČEZ obdržel od Státního úřadu inspekce práce. Temelín tak nepřetržitě už osmnáctým rokem plní požadavky národního programu Ministerstva práce a sociálních věcí a může používat označení Bezpečný podnik.

ČEZ: Podle Státního úřadu inspekce práce je Temelín Bezpečný podnik
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Bezpečnost práce v deseti různých oblastech prověřili během březnových kontrol auditoři z Oblastního inspektorátu práce v Českých Budějovicích. Zaměřili se například na to, jak má elektrárna nastavena pravidla pro práci se zdvihacími, plynovými, tlakovými a elektrickými zařízeními nebo na systém předcházení průmyslovým haváriím či zacházení s chemickými látkami.

Kontroly přitom desetičlenný tým prováděl přímo v provozu elektrárny, například v plynové kotelně, budově vyvedení tepla, provozních dílnách nebo úpravně vody. Inspektoři hodnotili také soulad dokumentace s platnou legislativou. Podrobné závěry auditu pak formulovali v předběžné závěrečné zprávě, kterou vedení elektrárny nedávno předali. Závěrečnou zprávu pak připraví přibližně do měsíce. „Už nyní lze konstatovat, že elektrárna Temelín požadavky programu Bezpečný podnik naplňuje. I přes vysokou úroveň systému řízení bezpečnosti práce jsme vydali elektrárně určitá doporučení. Jde například o obnovení označení ovládacích prvků mostového jeřábu, výměna značení hlavního uzávěru plynu nebo oprava zajištění vrat proti samovolnému zavření v jedné skladovací budově,“ konstatoval Karel Průka, vedoucí kontrolního týmu z Oblastního inspektorátu práce v Českých Budějovicích.

Vedení elektrárny považuje vnější audity přínosné pro další posilování bezpečnosti. „Pohled zvenku je pro nás vždy cenný a je to cesta, jak se můžeme v různých oblastech dál posouvat. Tentokrát to byla oblast bezpečnosti práce, ale další audity a mezinárodní mise nás letos čekají například v oblasti životního prostřední nebo bezpečnosti a způsobu provozu elektrárny,“ uvedl k výsledkům inspekce Jan Kruml, ředitel JE Temelín.

V celé České republice může ke svému jménu titul Bezpečný podnik využívat 68 společností, z toho šest firem je na jihu Čech. Prestižní titul získala jihočeská elektrárna poprvé v roce 2005 a od té doby ho pravidelně obhajuje.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 5,8 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…