ČEZ: Policejní specialisté vyjeli na Lipno k tikající bombě. Nanečisto.

16.09.2014 21:05

Nález neznámého balíku v útrobách vodní elektrárny Lipno umístěné 160 metrů pod zemí odstartoval včera celý řetězec aktivit, jež dokonale prověřily souhru Policie ČR, obsluhy elektrárny a Havarijního štábu provozu. To byl ostatně hlavní cíl havarijního cvičení, které celou situaci věrně navodilo.

ČEZ: Policejní specialisté vyjeli na Lipno k tikající bombě. Nanečisto.
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Lipenská elektrárna, která ročně vyrobí v průměru více než 150 milionů kWh a pokryje tak spotřebu 40 tisíc jihočeských domácností, prošla v uplynulém roce největší modernizací za celou dobu jejího 55letého provozu.

Mimořádné hlášení se hlasitě rozeznělo v prostorách lipenské elektrárny a obsluze výrobny elektřiny na největším umělém jezeře v České republice bylo v tu chvíli jasné, že toto pondělní ráno ji nečeká lehká služba. Na začátku všeho bylo podezření na nástražný systém umístěný v podezřelém balíku. „Ten objevil na pravidelné pochůzce provozní elektrikář ve 160 metrů pod povrchem země ležící komoře kulových uzávěrů,“ informoval vedoucí odboru provozu vodní elektrárny Lipno Bedřich Kučera. Provozní elektrikář okamžitě vyťukal na svém mobilu známé trojčíslí 158 a informoval Policii ČR a současně i dispečink vodních elektráren.

Po vyhlášení mimořádné události v areálu elektrárny dorazili přítomní zaměstnanci dle pokynu pracovníka obsluhy disciplinovaně na určené shromaždiště, zatímco souběžně zasedající Havarijní štáb provozu vyrozuměl zástupce Povodí Vltavy a ředitele Organizační jednotky Vodní elektrárny ČEZ, a. s. Všechno působilo naprosto věrohodně a jen informace na začátku a konci každého hlášení prozrazovala, že v plném proudu je právě havarijní cvičení věrně simulující bezpečnostní incident.

Na scénu přijíždějí policejní specialisté

Policisté dorazili na místo v okamžiku, kdy již byla v plném proudu evakuace podzemních prostor elektrárny. První byli policisté z Lipna. K nebezpečnému balíčku se nemuseli v podzemí nijak přibližovat a tím i zvyšovat riziko možného výbuchu. Pracovníci elektrárny „nebezpečný balíček“ totiž nafotili. Z fotografie bylo jasné, že nejde o žádnou zapomenutou součást technologie, ani nářadí.  Balíček také blikal a vydával v pravidelném intervalu akustický signál. Policisté proto požádali operační středisko o posily a výjezd pyrotechnika i týmu zásahové jednotky k jeho zajištění. Další „samozřejmostí“ pak bylo zajištění uzávěry kolem elektrárny a to společně s policejním psovodem.

Policejní specialisté, kteří dorazili 30 minut po nahlášení, se do podzemních prostor přemístili výtahem v šikmém 45° tunelu. Zásahová jednotka prověřila, zda se neskrývá v objektu nebezpečný pachatel či jiná hrozba a jistila pyrotechnika při práci.  Tito policejní profesionálové pak v dokonalé souhře v podzemí elektrárny našli ještě další balíček, tedy druhý nástražný systém. To bylo překvapení a také test od plánovačů cvičení. Policisté se však svého úkolu zhostili na výbornou. Pyrotechnik oba balíčky zneškodnil a mohli tak být převezeny mimo objekt elektrárny k dalšímu zkoumání. Mezitím i posléze pak ještě následovala policejní „rutina“ zajistit všechny stopy, důkazy a indicie, které by dovedli následně vyšetřovatele k osobě pachatele, tedy k tomu, kdo takto chtěl na elektrárnu útočit.

Po identifikaci „bomby“ dopravili zařízení za dalších 60 minut na denní světlo. Policista, kterému připadla úloha pyrotechnika, hodnotil cvičení jako velmi dobře připravené a velmi reálné. „V okamžiku, kdy balíček akusticky vyzváněl a blikal, jsem zažíval skutečný stres, v každé chvíli jsem se připravoval na ránu nebo explozi. Představa skalního masívu nad hlavou také soustředění moc nepomáhala. Situaci jsme však jako tým zvládli, našli jsme i druhou „bombu“ o té plány cvičení nic neříkali, obstáli jsme tak i v tomto testu.“

Čas na hodnocení

Havarijní cvičení se zaměřilo na ověření postupů a činností uvedených v Plánu havarijní připravenosti, podle kterých postupuje obsluha elektrárny Lipno při řešení mimořádné události. „Vzhledem ke stále rostoucím nárokům na její zajištění je nesporným přínosem, že si osazenstvo Elektrárny Lipno ve spolupráci s Policií ČR mohlo nanečisto vyzkoušet postupy při odvracení teroristické hrozby,“ shodli se při vyhodnocení členové Havarijního štábu provozu.

„Důležitou součástí havarijního cvičení bylo ověření činnosti obsluhy Vodní elektrárny Lipno při vzniku mimořádné události, vyrozumění zaměstnanců, vyhlášení evakuace a zajištění jejího průběhu, spolupráce pracovníků bezpečnostní agentury, aktivace členů Havarijního štábu provozu a jejich spolupráce s obsluhou elektrárny a také informování příslušných vnějších orgánů vně elektrárny o mimořádné události. Dnešní havarijní cvičení prokázalo, že obsluha a zaměstnanci lipenské elektrárny jsou velmi dobře připraveni zvládnout a řešit mimořádnou událost. Za 110 minut bylo možné akci ukončit s následným kladným hodnocením,“ shrnul havarijní cvičení specialista útvaru Havarijní připravenost ČEZ, a. s., Josef Tisoň, který má na starosti přípravu a realizaci havarijních cvičení na klasických a vodních elektrárnách Skupiny ČEZ.

Havarijní cvičení na Elektrárně Lipno patří do pestrého kalendáře akcí podobného druhu. Od ledna do dnešního dne proběhla cvičení na 10 klasických a vodních elektrárnách Skupiny ČEZ. Do konce roku ještě dalších 13 perných dnů jejich obsluhy a spolupracující policisty, hasiče a další členy integrovaného záchranného systému čeká.

Lipenská elektrárna, která ročně vyrobí v průměru více než 150 milionů kWh a pokryje tak spotřebu 40 tisíc jihočeských domácností, prošla v uplynulém roce největší modernizací za celou dobu jejího 55letého provozu. Po jejím skončení nyní Lipno vyrobí o 4 miliony kWh elektřiny více a pokryje tak spotřebu další více než tisícovky jihočeských domácností. Modernizace druhého soustrojí - TG1 - by měla odstartovat v polovině příštího roku.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…