ČEZ: Prověření havarijní připravenosti má za sebou další elektrárna na severu Čech

10.10.2014 8:39

Únik sádrovcové suspenze a její průnik do dešťové kanalizace v elektrárně Prunéřov I zalarmoval požární hlídku příslušné směny v provoze, podnikové hasiče i celý havarijní štáb. Událost zaznamenal jeden z pracovníků elektrárny při běžné kontrole potrubí, který ihned informoval směnového inženýra. Ten vzápětí spustil nezbytný proces, jímž byly všechny dotčené osoby a instituce informovány o vzniku mimořádné události s dopadem na životní prostředí. Jednalo se přitom o další havarijní cvičení v uhelných elektrárnách Skupiny ČEZ na severu Čech.

ČEZ: Prověření havarijní připravenosti má za sebou další elektrárna na severu Čech
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

„Havarijní cvičení ve všech uhelných a vodních elektrárnách Skupiny ČEZ se konají každoročně. Jejich zaměření je různé a vyplývá vždy z místních podmínek. Konkrétně v elektrárně Prunéřov I jsme letos zvolili nácvik likvidace události spojených s ohrožením životního prostředí. Simulace takovýchto mimořádných událostí přitom dokáže dokonale prověřit jak připravenost elektrárenský hasičů, tak i operativní pohotovost směnového inženýra, postup havarijního štábu a všech dotčených osob v elektrárně, včetně podnikového ekologa a vodohospodáře. Zároveň se ověří i stávající kontakty v rámci ohlašovací povinnosti vnějším orgánům. Samozřejmě velká pozornost je věnována také rychlosti s jakou je daná situace zvládnuta,“ vysvětlil smysl cvičení Josef Tisoň, specialista havarijní připravenosti elektráren Skupiny ČEZ.

Simulovaný únik sádrovcové suspenze byl zaznamenán v 8:58 hodin, bezprostředně poté vyslal směnový inženýr na místo požární hlídku, jakmile byl obeznámen se skutečným stavem věci, okamžitě informoval elektrárenské hasiče. Na ohlašovně požárů přitom přijali informaci o mimořádné situaci v 9:05 hodin, přičemž o tři minuty později již byli prunéřovští hasiči na místě a likvidovali následky havárie. Jejich tušimickým kolegům, které „požádali“ o pomoc, pak trvalo pouhých dvanáct minut na to, aby se rovněž mohli zapojit do akce. V jejich případě se jednalo o ověření času dojezdu ze stanice v Elektrárně Tušimice, přičemž by případně zasahovali přímo v absorbéru odsíření. V 9:26 hodin již byla učiněna veškerá opatření a místo pomyslné ekologické havárie se jen monitorovalo.

Podle Josefa Tisoně vše proběhlo tak, jak by tomu mělo být i ve skutečnosti. „V Prunéřově jsou velmi dobře připraveni na likvidaci mimořádných situací s dopadem na životní prostředí. Vzájemná komunikace mezi směnovým inženýrem, hasiči a požární hlídkou a jejich součinnost byla rovněž perfektní. Každý věděl, co má dělat a kde je jeho místo. Rovněž členové havarijního štábu se sešli během několika minut, vyhodnotili situaci a pak vše operativně řídili,“ dodal na závěr specialista na havarijní připravenost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…