ČEZ: První temelínský blok opět vyrábí elektřinu. Současně energetici dokončili návoz separátorů

18.05.2020 15:13

Dnes v 8:28 hodin připojili energetici první blok k přenosové soustavě. K připojení došlo dálkově z rozvodné stanice Kočín, kde společnost ČEPS provedla rozsáhlou modernizaci.

ČEZ: První temelínský blok opět vyrábí elektřinu. Současně energetici dokončili návoz separátorů
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Elektřinu blok nevyráběl tři dny. Z důvodu zapůsobení automatických systémů bylo najíždění bloku po plánované odstávce přerušeno v noci na pátek. O víkendu také dokončili návoz separátorů.

Přerušení najíždění využili energetici k výměně kompenzátoru v nejaderné části elektrárny. (ZDE) Vlastní výměna trvala několik hodin, zbytek času tvořily kontroly a zpětné najíždění bloku. Odstávce nahrála i nízká spotřeba v přenosové soustavě. Dokonce i druhý blok poskytoval regulační služby. Konkrétně během neděle snížil výkon až o 50 MWe. Aktuálně je první blok na výkonu 66 procent a po dosažení plného výkonu provedou fyzici závěrečnou část energetických testů.

V sobotu ráno dokončili energetici návoz poslední části separátoru. Celkově proběhlo šest transportů. Dva z nich, které vezly těla separátorů, byly největší od spuštění elektrárny v roce 2000. První čtyři transporty, které postupně navážely vnitřní části separátorů z německého výrobního závodu ve městě Beckum, jely kompletně po silnici. Nejnáročnější pak byla přeprava vlastních těl separátorů. Z výrobního společnosti Balcke-Dürr, GmbH jeli více než třicetimetrové válce po Dunaji do Bratislavy. Pět dní pak trvala přeprava každého z nich z Bratislavy do Temelína. První separátor do elektrárny dorazil v sobotu 9. května. Druhý pak o týden později. Přepravní firma Rádl použila dva tahače o výkonu 750 koní, které umístila na oba konce více než třicetimetrové nákladní soupravy. Souprava jezdila jen v noci a podle úřady i policií dopředu odsouhlasené trasy a harmonogramu.

Vlastní výměna dvou velkých stříbrných válců začne na druhém bloku během odstávky od 12. června. ČEZ si od nových separátorů slibuje zvýšení výkonu o jednotky MWe a úsporu v jednotkách tisíc tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…