ČEZ: Sedmdedsát procent zaměstnanců jaderných elektráren už je očkovaných

01.07.2021 21:20

Přes 70 procent pracovníků jaderných elektrárnách má za sebou první dávku očkování a přes 30 procent již absolvovalo plné očkování oběma dávkami. Nejúčinnější způsob ochrany před nemocí covid-19 tak v Temelíně a Dukovanech využilo přes dva tisíce zaměstnanců ČEZ. I tak jsou ale energetici při rozvolňování opatření velmi opatrní.

ČEZ: Sedmdedsát procent zaměstnanců jaderných elektráren už je očkovaných
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Téměř tři čtvrtiny zaměstnanců klíčových českých energetických zdrojů už jsou, nebo by v nejbližších týdnech měly být chráněny proti nemoci covid-19. Vyplývá to z přehledu, které pravidelně aktualizují jaderné elektrárny Dukovany a Temelín. „I tady je očkování dobrovolné, ale zároveň jsou si zaměstnanci vědomi odpovědnosti vůči sobě i kolegům. Jaderné elektrárny jsou naše hlavní zdroje bezemisní elektřiny a tento přístup je zde velmi důležitý,“ doplňuje předseda představenstva a generální ředitel Skupiny ČEZ Daniel Beneš.

Mimořádně ostře je nyní sledován vývoj počtu očkovaných a testovaných zaměstnanců v Temelíně, kde se plně rozjíždí odstávka druhého výrobního bloku. V plánu je tady kromě samotné výměny paliva přibližně 13 tisíc pracovních činností a do elektrárny míří přes 600 dodavatelů z České republiky i zahraničí.

„Obě naše jaderné elektrárny zatím prošly pandemií výborně. Přijali jsme řadu opatření, vždy jsme na sebe o něco přísnější, než jsou nařízení státu, ale díky tomu jsme nikdy nemuseli například omezovat provoz. A v tomto přístupu dál pokračujeme,“ doplňuje ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

České jaderné elektrárny Temelín a Dukovany patří mezi klíčové prvky kritické infrastruktury České republiky. I proto ochranná opatření přijatá v souvislosti s nemocí covid-19 patřila k nejpřísnějším. Například u minulé odstávky prvního temelínského bloku měli energetici u klíčových profesí oddělené týmy A a B, u těchto lidí navíc zkrátili týdenní periodu testování, zahraniční pracovníky testovali prvních pět dní v podstatě každý den.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 7,8 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…