ČEZ: Speciální základka v Bartošovicích je bezbariérová a drží palce Ježkovi

19.09.2014 10:10

Sdružení Neratov otevřelo v Bartošovicích v Orlických horách speciální základní školu pro zdravotně postižené. Teprve druhou v okrese.

ČEZ: Speciální základka v Bartošovicích je bezbariérová a drží palce Ježkovi
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Nachází se v objektu bývalé školní budovy a před otevřením prošla rozsáhlou rekonstrukcí. Její součástí byly i nezbytné bezbariérové úpravy, protože učebny se nacházejí v prvním patře. Výtahu pro vozíčkáře se škola dočkala díky doporučení šestinásobného paralympijského vítěze Jiřího Ježka, který ji v grantovém řízení Oranžové schody Nadace ČEZ doporučil ještě před svým těžkým pádem na mistrovství světa.

Speciální škola s kapacitou 12 dětí, které se učí ve dvou třídách po šesti, sídlí v 1. patře školní budovy, pro volný pohyb žáků s postižením včetně vozíčkářů po škole byla proto instalace výtahu nezbytná. „Děti s postižením u nás mají zajištěnou výchovu v přátelském a rodinném prostředí. Díky výtahu se mohou volně pohybovat po celé škole, takže se dostanou i do kontaktu se zdravými dětmi z mateřské školy, která v naší budově také sídlí. To bude pro naše žáky velkým přínosem," řekla předsedkyně sdružení Neratov Jana Němcová.

Grant ve výši 270 tisíc korun získala škola od Nadace ČEZ díky doporučení paralympijského reprezentanta Jiřího Ježka. Před necelými třemi týdny utrpěl populární český cyklista těžké zranění při pádu na cyklistickém světovém šampionátu. Špatná zpráva zaskočila i vedení školy. „Jirkovi děkujeme za podporu, ale hlavně mu teď přejeme, aby se co nejrychleji uzdravil a mohl zase sednout na své oblíbené kolo,“ přeje na dálku českému reprezentantovi Jana Němcová.

Grant Oranžové schody pomáhá už třetím rokem odstraňovat bariéry ve školách nákupem plošin, výtahů, schodišťových sedaček, schodolezů nebo naváděcích systémů. Od loňska mohly školy oproti minulým letům žádat také o příspěvky na stavební či mechanické úpravy prostor nebo stávajících zařízení. „Naším záměrem je minimalizovat překážky, které stojí mladým lidem s tělesným postižením v cestě za kvalitním vzděláním,“ říká Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ. V uplynulých letech se už podařilo podpořit 36 škol v celé republice.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…