ČEZ: Statistiky LNG - Do Eemshavenu připlulo zatím 30 lodí s plynem pro Česko

07.01.2024 19:35 | Tisková zpráva

Zatím připlulo 30 tankerů s plynem určeným pro ČR, z toho 26 v roce 2023. Zajistily 2,7 mld. metrů krychlových plynu, více než třetinu české roční spotřeby. Ani jedna dodávka nepocházela z Ruska, většina byla z USA. Obdobným tempem předpokládá ČEZ pokračovat i v roce 2024.

ČEZ: Statistiky LNG - Do Eemshavenu připlulo zatím 30 lodí s plynem pro Česko
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Třicet obřích tankerů se zkapalněným plynem pro Česko zatím připlulo do nizozemského terminálu Eemshaven, kde byl následně po převedení do plynné podoby vtlačen do přepravní soustavy. Z toho 26 tankerů připlulo v roce 2023 a ostatní lodě ještě v roce 2022. Celkově ČEZ zajistil tímto způsobem 2,7 miliardy metrů krychlových plynu, což se více než třetině české roční spotřeby. Ani jedna molekula plynu nepocházela z Ruska, většina lodí dorazila ze Spojených států. V letošním roce předpokládá ČEZ opět v Eemshavenu pokračovat tempem dvou až tří lodí měsíčně.

Eemshaven byl vůbec prvním terminálem na zkapalněný zemní plyn spuštěným v Evropě od začátku války na Ukrajině. Zařízení umožňuje zpracovat až osm miliard metrů krychlových plynu ročně, z toho až tři miliardy jsou určeny pro Českou republiku. Vedle ČEZ využívají kapacity terminálu také nadnárodní společnosti Shell a Engie. Do terminálu během jeho fungování nepřijel žádný ruský plyn, což bylo přímo součástí podmínek výběrového řízení.

Anketa

Líbil se vám novoroční projev prezidenta Petra Pavla?

4%
35%
hlasovalo: 39603 lidí

Terminál v Eemshavenu slavnostně zahájil svůj provoz na konci září 2022. Jde o plovoucí zplyňovací terminál (FSRU = Floating Storage Regasification Unit), jehož provozovatelem je nizozemská společnost Gasunie. Smlouvu na využití kapacity mají společnosti ČEZ, Shell a Engie. Většina lodí, které do terminálu připluly s plynem určeným pro Česko, vyrazily ze Spojených států, a to z Louisiany nebo z Texasu. Další tankery připluly z Afriky a z Jižní Ameriky.

„Jsem rád, že terminál funguje podle plánu. Loni každý měsíc připluly v průměru dva tankery s plynem určeným pro Českou republiku a podobným tempem chceme pokračovat i letos. Nákupy lodí s plynem i spolupráce s našimi partnery v Eemshavenu nám umožňuje získávat další zkušenosti na trhu s LNG, které dále zúročujeme. V závěru loňského roku se nám tak podařilo získat podíl v dalším terminálu, a to na Labi ve městě Stade nedaleko Hamburku,“ uvedl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Terminál v německém Stade je pevninský, bude fungovat od roku 2027 a jeho celková kapacita dosáhne 13,3 miliardy metrů krychlových plynu ročně. Připravuje ho německá společnost Hanseatic Energy Hub a smlouvu na využití kapacity mají společnosti ČEZ, EnBW a SEFE. Nasmlouvaná kapacita pro ČEZ činí 2 miliardy metrů krychlových plynu ročně na dobu 15 až 25 let. Terminál bude později možné přeměnit na dovoz a zpracování zeleného amoniaku, a to pro přímé využití nebo pro výrobu zeleného vodíku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …