ČEZ: Temelín nakládal s vodou efektivněji

22.03.2018 9:45

Elektřinu, která by stačila průměrné české domácnosti na měsíc, vyrobí Temelín při spotřebě jednoho kubíku vody. Vodu Temelín potřebuje pro výrobu elektřiny, ale i pro svoji bezpečnost.

ČEZ: Temelín nakládal s vodou efektivněji
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

 A o něco efektivněji jihočeská elektrárna s vodou nakládala v meziročním srovnání 2016-2017.

Loni potřeboval Temelín k výrobě jedné gigawatthodiny elektřiny (GWh) 2 394 m3 vody, což je v porovnání s rokem 2016 o 30 tisíc litrů méně. Celkově pak loni jihočeská elektrárna spotřebovala necelých 40 miliónů m3 vody, přičemž vyrobila 16,4 tisíc GWh elektřiny a 170,4 miliónů GJ tepla.

Voda je pro temelínskou jadernou elektrárnu naprosto klíčová. Naznačuje to už její typ, který je tlakovodní. Díky vodě může Temelín vyrábět elektřinu a současně zůstat bezpečný. Voda v reaktoru slouží jako moderátor, tzn., že díky ní může dojít ke štěpné reakci. Následně voda ve formě páry roztáčí turbogenerátor a vzniká elektřina.

Současně je voda klíčová pro chlazení reaktoru a tedy bezpečnost elektrárny. V různých temelínských systémech je dohromady přes 300 tisíc m3 vody, které by naplnily přibližně 150 českobudějovických bazénů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…